Nu ne crezi? Iata mai jos cateva lucruri despre care nu o sa iti vina sa crezi ca sunt realizate sau contin produse de origine animala folosite in procesul de fabricare:
1. anvelopele masinilor - da, anvelopele sunt realizate din cauciuc si sunt produse in fabrici, dar roata de la masina merge pe strazile noastre cu un pic de ajutor de la acidul stearic. Acidul stearic este un acid gras cu multe aplicatii in industrie. Acest compus chimic este folosit ca agent surfactant si agent de inmuiere. Se gaseste in sapun, cosmetice, detergenti, lubrifianti, lumanari, produse alimentare si chiar in artificii.
Producatorii de anvelope folosesc acidul stearic ca aditiv pentru a ajuta la "vindecarea" cauciucului din anvelope si pentru a le face suficient de puternice pentru a-si pastra forma in timpul frecarii cu suprafetele. In plus, cuvantul "stearic" din componenta acestui acid este derivat din cuvantul grecesc "Stear", ceea ce inseamna seu , o forma de grasime de oaie sau de carne de vita. Acest acid se gaseste combinat cu glicerina in grasimile animale, de aici si legatura cu vacile.
2. vopseaua - multe branduri de vopsea (chiar si vopseaua pe baza de latex) contin un liant numit cazeina, o proteina care se gaseste in laptele de vaca. Nu ai auzit niciodata de cazeina? Poate ca stii termenul, dar cu siguranta esti familiarizata cu cazeina: in forma sa coagulata,cazeina se numeste branza. Atunci cand se coaguleaza, aceasta substanta proteica formeaza partea componenta principala a branzeturilor.
3. zaharul - zaharul alb si pur asa cum il vedem noi inainte de a-l pune in cafea nu este asa de alb cum am crede. Mai degraba este "colorat". Marii producatori de zahar folosesc un filtru facut din "carbune de oase" - practic cenusa carbonizata de la oasele de animale (in marea majoritate, acestea provin de la vite) - pentru a decolora trestia de zahar si pentru a ajunge in forma dorita de culoare alba.
4. asfaltul - substanta aceea neagra si vascoasa folosita pentru a pava drumuri si parcari contine glicerina, un agent de eliberare care impiedica asfaltul sa se lipeasca de containere; dar mai contine si alti aditivi pe baza de produse de origine animala, care ajuta la obtinerea unui amestec mai bun de asfalt, la o pavare mai usoara, dar ofera un control mai bun al fisurilor si crapaturilor. Sursa: neatorama.com
Citeste si: Branza de vaci, secretul unei siluete perfecte