Aceste 4 experimente te vor ajuta să-ți dai seama în ce stare este podoaba ta capilară.
1. Testul foliculilor
Pentru a înțelege dacă părul tău este în general sănătos, trebuie mai întâi să-ți verifici rădăcinile.
Rupe un fir de păr fix de la rădăcină și examinează foliculii. Rădăcina normală ar trebui să aibă formă de bulb, dar dacă este plată, firul tău are nevoie de îngrijire suplimentară.
Pentru a preveni căderea părului, adoptă dieta mediteraneană, despre care este demonstrat științific că reduce căderea părului. În acest timp, evită să-ți prinzi părul în coadă, mai ales când dormi și ia un supliment cu vitamine și minerale.
2. Testul scufundării
Acest test măsoară cât de poros este părul tău, deoarece acela sănătos este mai solid, iar cel deteriorat absoarbe rapid lichidul.
Rupe câteva fire de păr din diverse părți ale capului și pune-le într-un pahar cu apă. Firele complet sănătoase vor pluti, cele care sunt în regulă se vor duce un pic în jos, iar cele deteriorate se vor scufunda complet.
Dacă descoperi că ceva este în neregulă, aplică pe toată lungimea firului de păr un ulei și un unt nutritive, pentru a hidrata părul și folosește un balsam după fiecare spălare. De asemenea, mai poți aplica oțet de mere și aloe vera, pentru a echilibra PH-ul.
3. Testul trasului
Acest test verifică elasticitatea părului și se efectuează în felul următor:
Rupe ușor un fir de păr și trage de el de la ambele capete. Dacă se întinde și revine singur la loc, atunci este sănătos, dar dacă se rupe cu ușurință, e considerat slab.
Evită astfel de probleme uscând mereu părul în mod natural, deoarece folosirea căldurii afectează elasticitatea părului. În plus, masează-ți capul cu ulei de jojoba și întinde miere pe toată lungimea firului de păr, aceasta acționând precum un balsam.
4. Testul porozității
Cu acest test determini starea în care se află cuticulele și trebuie să acționezi în felul următor:
Ține un fir de păr între degetul arătător și cel mijlociu, frecându-l de la vârf spre rădăcină. Dacă îl simți denivelat, atunci înseamnă că este avariat, iar dacă este fin, atunci totul e în regulă.
Părul deteriorat se tratează cu keratină, care întinde și catifelează firele, făcându-le să strălucească. Mai poți încerca să-l clătești cu apă de orez, deoarece studiile au demonstrat că aceasta rămâne mai mult timp pe păr și îl protejează, iar în plus, vopsește-te cât mai rar, nu-ți supune părul la coafat de prea multe ori și lasă-l să se usuce natural.
4 moduri în care să verifici sănătatea părului tău
Părul sănătos se întinde cu până la 30% când este ud, pe când cel bolnav se va rupe foarte repede, dar s-ar putea să nu-ți poți da seama de sănătatea părului tău doar privindu-l.