Nu mai este niciun mister ca o dieta bogata in preparate grase, portii mari, dulciuri si un consum de alcool ridicat poate duce la luarea in greutate. Sunt si alte cauza insa, care pot duce la aparitia unui numar in plus de kilograme, chiar si atunci cand stilul tau de viata nu se incadreaza in descrierea de mai sus.
Nu dormi suficient
Organismul functioneaza cel mai bine atunci cand este odihnit. Daca nu dormi suficient si nu te odihnesti, atunci functiile corpului nu vor functiona nici ele corespunzator. Corpul tau poate experimenta o senzatie de stres si astfle ajungi sa depui grasimile mult mai usor.
Atunci cand esti obosit, nu faci fata cu bine nici stresului, astfel multe persoane apeleaza la mancare pentru a se calma. Simptomele care tradeaza un somn insuficient sunt: senzatia de oboseala, lipsa de energie, irascibilitate.
Esti stresata
Traim intr-o societate in care totul se misca cu viteza luminii si noi trebuie sa facem fata sarcinilor. Iar acest stil de viata ne afecteaza in special starea emotionala.
Stresul, indiferent de cauza, provoaca o reactie in organismul nostru care in mod normal ar surveni atunci cand am fi in pericol de supravieturie. Astfel, metabolismul incetineste, grasimile sunt depozitate si nu arse si sunt eliberate anumite substante care sunt considerate a fi printre cauzele obezitatii.
Unele persoane mai recurg si la mancare pentru ca le da o stare de bine si diminueaza stresul. Nu este insa metoda potrivita, pentru ca in schimbul unei stari emotionale bune, iti sacrifici silueta. Alimentele pe care consumam atunci cand suntem stresati sunt in special cele bogate in carbohidrati si acestea duc la eliberarea de serotonina, o substanta care are un efect de calmare.
Medicamentatia pe care o urmezi
Unele medicamente prescrise pentru depresie, tensiune arteriala, migrene si diabet pot duce la luarea in greutate. Asta pentru ca anumite medicamente pot creste apetitul, modifica modul in care organismul depune grasimile sau schimba nivelul de insulina etc. Iar efectul totodata este diferit de la o persoana la alta.
Solutia nu este insa schimbarea medicamentelor sau renuntarea la tratament. Si in niciun caz nu te gandi sa renunti la medicamente fara a-ti anunta medicul inainte si a-i cere parerea. Cel mai bine este sa acorzi o mai mare atentie dietei tale si sa faci mai multa miscare.
Esti la menopauza
Varsta la care o femeie ajunge la menopauza este de regula intr-o perioada in care este mai putin activa. Odata cu inaintarea in varsta vine si incetinirea metabolismului, au loc shimbari hormonale si acestea pot duce la cresterea apetitului.
La menopauza, femeile pierd estrogen, iar asta duce la schimbarea forMei corpului. Slabesc in zona soldurilor si a coapselor, in timp ce iau in greutate in zona abdomenului. Cheia pentru a evita acest lucru este sa cresti nivelul de masa musculara, sa faci exercitii, pentru ca asta te va ajuta sa stimulezi metabolismul si sa arzi mai multe calorii.