Marimea conteaza
Trebuie sa alegi vasul corespunzator, in functie de cantitatea si volumul felului de mancare pe care vreti sa-l pregatesti. Ingredientele trebuie amplasate astfel incat in vasul de gatit sa nu existe, pe cat posibil, niciun loc liber. Daca mancarea ce trebuie pregatita are volum mic, asezarea acesteia intr-un vas de dimensiuni reduse previne arderea preparatului pe parcursul gatitului.
Sfat: conteaza si materialul Conductibilitatea caldurii variaza de la un vas la altul in functie de materialul din care e fabricat (sticla, teflon, cupru, aluminiu, email etc). De aceea timpul de preparare poate varia. Trebuie sa cunosti bine conductibilitatea termica a tavii sau a tigaii ce urmeaza sa fie folosita. De exemplu, din cauza caldurii reflectate, nu vei obtine rezultate satisfacatoare daca folosesti vase in culori deschise; timpul de preparare este de obicei mai lung.
Temperatura corecta
Temperatura este un factor esential cand prepari un fel de mancare sau altul. Ca lucrurile sa mearga ca la carte, temperatura trebuie setata conform instructiunilor date de producator. Coacerea prajiturilor, a biscuitilor, a produselor de patiserie, a placintelor s.a, la o temperatura mai joasa decat cea recomandata, determina uscarea acestora; o temperatura mai ridicata le poate arde.
Sfat: sa vina pompierii! La caldura, galbenusul de ou intins cu o perie, ouale batute spuma, untul sau alte substante uleioase determina prepararea mai rapida a mancarii. De aceea, temperatura cuptorului trebuie redusa
Verifica, verifica!
In functie de diferentele de calitate ale ingredientelor, timpul necesar pregatirii poate varia. De aceea, este important sa verifici stadiul de pregatire a mancarii in momentul in care se apropie de finalizare. Nu uita insa ca, de fiecare data cand deschizi usa cuptorului, temperatura din interior scade cu cateva grade, iar timpul de pregatire a diverselor feluri de mancare se mareste.
Sfat: grilajul bata-l vina! Grilajul pe care gatesti afecteaza in mod considerabil mancarea in timpul coacerii/frigerii/prajirii. Pe grilajele inferioare ale cuptoarelor statice, partea de jos a mancarurilor se coace, se frige si se prajeste mai mult. In schimb, pe grilajele superioare, partea de sus a mancarurilor din vas se frige, se prajeste si se coace mai mult.
Tonul face muzica!
Oricat de experimentat/experimentata ai fi, nu uita ca nu poti obtine mancaruri de calitate fara ingrediente de calitate. Iata cateva standarde pe care trebuie sa le respecte materia prima – tot atatea repere pentru tine:
Faina este foarte importanta in pregatirea produselor de patiserie. Faina extrafina este cea mai buna optiune, si nu trebuie in niciun caz sa fie veche. Inainte de folosire, e bine sa o cerni.
Drojdia trebuie amestecata cu apa calda si dizolvata timp de 5 minute inainte de a fi amestecata cu faina. Cantitatea ce trebuie folosita se adauga in functie de cantitatea de faina (masura recomandata este precizata pe ambalajul pachetului de drojdie).
Praful de copt care se adauga la multe feluri de aluat, mai ales la cel pentru prajituri, contribuie la aspectul pufos al acestuia. Trebuie sa stii ce cantitate de praf de copt se amesteca cu faina – poti afla acest lucru cititnd ambalajul. Ca sa nu capete o culoare galbena si ca sa nu creasca, aluatul cu praf de copt trebuie dat fara intarziere la cuptor.
Ei bine, pentru mai multe informatii, dar si pentru alte sfaturi legate de bucataria si electrocasnicele tale, s-a lansat site-ul arcticpentrutine.ro, care iti ofera instrumentele necesare pentru alegerea prudeselor, despre cum se folosesc, cum se ingrijesc, si cum se pastreaza in acord cu normele ecologice si nu numai; site-ul ti-a pregatit si sfaturi culinare utile si chiar retete delicioase.