În continuarea acestui articol îți vom prezenta patru potențiale cauze pentru aceste dureri, cu mențiunea că aceste informații sunt generale și nu țin locul unei consultații medicale. Este recomandată programarea la un medic specialist dacă ai probleme de sănătate sau dorești informații adiționale.
Chisturi ovariene
Ovarele sunt glande reproductive localizate în pelvis, care au dimensiunea unui fruct de migdal. Acestea sunt situate de o parte și de alta a uterului și sunt responsabile de producerea ovucitelor și a hormonilor estrogen și progesteron.
Chisturile ovariene sunt colecții de lichid situate la nivelul ovarelor sau pe suprafața lor. Ele pot fi de mai multe tipuri, iar cauza apariției lor este asociată de cele mai multe ori cu dereglarea hormonală, endometrioza sau o infecție abdominală.
Câteva dintre principalele semne și simptome ale chisturilor ovariene includ durerea pelvină, ciclu menstrual neregulat, balonare și nevoia frecventă de a urina. Discută cu medicul specialist despre cauzele și simptomele chisturilor ovariene dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau factori de risc specifici.
Endometrioza
Endometrul este țesutul care căptușește uterul. Atunci când acest țesut crește în exteriorul uterului, pe ovare, trompe uterine sau alte organe, afecțiunea se numește endometrioză.
Simptomul principal al endometriozei este durerea pelvină, care tinde să apară sau să se agraveze odată cu apariția menstruației. Alte simptome ale endometriozei includ durere în timpul actului sexual, sângerare excesivă în timpul menstruației și infertilitatea.
Deși cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută, există însă mai multe teorii care asociază endometrioza cu menstruația retrogradă, influența mediului înconjurător, factorii genetici sau cicatrizarea după intervenții chirurgicale în zona abdomenului.
Este recomandată programarea la un medic specialist dacă există semne de endometrioză, pentru a primi un diagnostic exact și tratament corespunzător care va putea ajuta la gestionarea și ameliorarea simptomelor prezentate.
Fibrom uterin
Fibroamele uterine sunt tumori benigne care își au originea în musculatura netedă. În funcție de zona în care apare excrescența, fibrom uterin poate fi de mai multe tipuri cum ar fi cel mucos, intramural și submucos.
Numărul acestor tumori benigne poate varia și el, unele persoane având un singur fibrom, în timp ce altele ar putea avea un număr mult mai mare.
Semnele și simptomele acestei probleme depind de zona în care au apărut fibroamele, de numărul lor și de mărime. Multe fibroame sunt asimptomatice și sunt descoperite în timpul consultațiilor periodice. Atunci când există simptome însă, cele mai comune includ sângerare excesivă în timpul menstruației, durere sau presiune pelvină, constipație și urinare frecventă.
Boala inflamatorie pelvină
Boala inflamatorie pelvină este o infecție a organelor genitale interne și apare cel mai des din cauza infecțiilor cu transmitere sexuală, bacteriile de la nivelul vaginului urcând spre uter, trompe sau ovare.
Chiar dacă semnele acestei boli pot fi uneori greu de observat, simptomele evidente cele mai comune includ durerea pelvină de intensitate medie sau accentuată, scurgere vaginală neobișnuită, febră, greață, vărsături și durere în timpul actului sexual.
Boala inflamatorie pelvină poate fi prevenită prin tratarea promptă a infecțiilor, cu toate acestea, odată ce s-au format leziuni și cicatrici la nivelul organelor genitale interne, ele devin ireversibile.
Întrucât durerile pelvine pot semnala afecțiuni sau complicații severe este recomandată programarea cât mai rapidă la un medic specialist pentru a discuta despre semnele și simptomele prezentate. În funcție de cauză și de alti factori specifici fiecărui caz, medicul va recomanda tratamentul corespunzător.
Referințe:
1. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/chistul-ovarian-cauze-simptome-tratament
2. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/fibrom-uterin-cauze-simptome-tratament
Sursa foto: Shutterstock