O maximă celebră folosită de americani ne îndeamnă să ne îmbrăcăm pentru jobul pe care ni-l dorim, nu pentru cel pe care îl avem. Ei bine, studiile confirmă această maximă şi asta nu numai pentru că cei din jur îşi formează o părere despre noi în funcţie de ţinuta pe care o purtăm, ci şi pentru că noi înşine avem o altă atitudine în funcţie de hainele pe care le avem pe noi.
Un articol publicat în anul 2015 în revista Social Psyhological and Personality Science a scos la iveală faptul că s-a dovedit că o ţinută formală te face să fii mai perspicace. Studiul a fost făcut pe un grup de studenţi, dintre care jumătate au fost puşi să se îmbrace formal la un examen, iar ceilalţi studenţi au fost îndemnaţi să aleagă haine casual. S-a dovedit că cei care au fost îmbrăcaţi formal au avut un nivel crescut al gândirii abstracte, care se află în strânsă legătură cu creativitatea şi crearea strategiilor.
Hainele bine alese te ajută şi atunci când trebuie să negociezi. Un studiu publicat în anul 2014 în Journal of Experimental Psyhology a scos la iveală faptul că bărbaţii îmbăcaţi la costum s-au descurcat mai bine atunci când a fost necesar să îşi folosească abilităţile de negociere, în comparaţie cu bărbaţii care au făcut asta îmbrăcaţi în trening. Aşadar, dacă ai un job în domeniul vânzărilor, trebuie neapărat să ai o garderobă bine pusă la punct.
Pe de altă parte, se pare că halatul alb te ajută să îţi păstrezi concentrarea. Un studiu publicat în 2012 în Journal of Experimental Social Psyhology a dezvăluit cât de util poate fi un halat alb purtat la momentul oportun. Mai exact, în timpul studiului, cei care au îmbrăcat un halat alb în timpul unui test au avut de două ori mai puţine greşeli decât cei care nu au avut halat.
Şi eticheta pieselor vestimentare şi a accesoriilor pe care le purtăm pare să fie importantă, cel puţin la nivel subconştient. Un studiu realizat în anul 2010 a scos la iveală faptul că femeile care ştiau că poartă ochelari de firmă au fost mai încrezătoare în forţele proprii, în timp ce femeile cărora li s-a spus că poartă ochelari contrafăcuţi au avut un comportament îndoielnic. Se pare că purtarea unor haine contrafăcute te face să te simţi mai puţin autentic, aşa că ai tendinţa de a te comporta imoral.
4 situaţii în care HAINELE îţi influenţează comportamentul - Află cum!
Se zice că "nu haina face pe om", însă studiile de specialitate te contrazic - Iată cum te influenţează alegerile vestimentare!