Asadar, temerile ar trebui lasate frumusel in buzunar, pana la proba contrarie, fiindca nu ajuta absolut deloc.
Desi o relatie amoroasa ar trebui, de regula, sa aduca placere in viata ta, teama de a fi refuzata, teama de intimitate, de abandon sau de angajament o transforma intr-un adevarat cosmar, care iti face pulsul sa creasca si mintea sa o ia la sanatoasa, fabricand tot soiul de scenarii apocaliptice legate de partenerul de cuplu si viitorul vostru impreuna.
Daca ti-e frica si iti vine sa iti iei talpasita cand simti ca esti pe punctul de a te indragosti de tipul care pare la locul lui, dar care poate foarte bine sa se dovedeasca a fi la fel ca si ceilalti care ti-au frant inima, sa stii ca nu esti singura.
E firesc sa ai astfel de trairi legate de experiente traumatizante din trecut, insa este important sa iti infrunti temerile.
1. Teama de a fi refuzata
Da, iti doresti sa fii placuta si chiar iubita, insa atunci cand lasi ceea ce cred altii despre tine sa iti scada nivelul de increderea in sine, e clar ca e momentul sa preiei controlul asupra fericirii tale si sa intelegi ca nu e un capat de tara daca primesti un refuz. Odata ce ai trecut printr-un astfel de asa-zis esec si observi ca mai exista destui pesti in ocean, teama de refuz va ramane doar o neplacuta amintire.
Pentru a te scuti de neplaceri, evita barbatii casatoriti si nu incerca sa cuceresti oameni care in mod clar transmit ca nu sunt disponibili.
2. Teama de intimitate
Aceasta este, de cele mai multe ori, o teama de refuz combinata cu frica unei eventuale rani emotionale care poate surveni atunci cand te deschizi in fata partenerului.
Fii sincera in legatura cu ceea ce simti. Astfel, partenerul nu se va simti la randului respins din cauza temerilor tale, dand nastere unui cerc vicios din care veti iesi amandoi sifonati.
3. Teama de a fi parasita
Nesiguranta si teama de a fi parasita duc, de regula, la o lipsa nefondata de incredere in partener, care duce in cele din urma la o relatie sortita esecului. Nu ai de unde sa stii ce iti rezerva viitorul si nici nu-l poti obliga pe partener sa iti garanteze fericire vesnica.
Tot ce poti sa faci este sa stabilesti de la inceput care va sunt asteptarile, sa vorbiti deschis despre temerile voastre, sa va consultati cand apar provocari si sa nu lasai problemele sa ia amploare.
4. Teama de angajament
Desi pare, la prima vedere, a fi mai degraba o problema cu care se confrunta barbatii, teama de a se inhama la aceeasi caruta cu cineva pentru tot restul vietii este prezenta si in mintea femeilor. Momentul in care decizi ca poti convietui cu cineva la bine si la rau inseamna ca iti asumi responsabilitatea si pentru nevoile si trairile lor. Ai incredere in intuitia ta si da o sansa relatiei cu un partener pe care il simti pe aceeasi lungime cu tine.
Pana la urma, daca nu incerci, risti sa ramai singura, iar daca incerci si nu iese nimic, ajungi inapoi de unde ai plecat, dar fara semne de intrebare si regrete. In plus, daca deja iti pui problema unui angajament, sunt sanse mari ca relatia sa aiba un viitor, cel putin daca privim din punctul tau de vedere. Cat despre el, daca este dispus sa te ajute sa treci peste aceste temeri, fiindca este indicat sa discuti cu el despre asta, e clar ca iti va fi alaturi si pe viitor. Daca subiectul il sperie, insa, sau se dovedeste a fi reticent cand vine vorba despre angajamente, ar fi cazul sa reevaluezi relatia si sa afli daca nu cumva temerile tale sunt intemeiate.
Citeste si:
Ma sperie visele: Subconstientul iti dezvaluie temerile