Şefi nepricepuţi vor exista mereu, dar aceste trucuri te vor ajuta să lucrezi eficient alături de ei, pentru a putea să avansezi mereu în carieră.
Narcisistul
Acest tip de manageri se gândesc doar la cum să promoveze ei, nu şi la echipa pe care se presupune că o conduc. Vor doar să audă cât de buni sunt şi cer foarte rar feedback pentru activităţile pe care la fac, deoarece consideră că nu greşesc niciodată. În plus, de cele mai multe ori, îşi asumă meritele altor angajaţi şi dau cu parul când cineva din echipa lor face orice, oricât de mic, aiurea.
Cel mai bun mod să te descurci cu ei este să-ţi faci treaba în cel mai bun mod posibil şi să îi ignori cât de mulţi poţi, aşa poate vei face chiar rost de o promovare. Acest tip de şef îşi va asuma la început munca ta bună, dar până la urmă ceilalti vor realiza ce fel de persoană este şi îţi vor aprecia eforturile. Ca să îi faci impresie bună, trebuie să îl lauzi constant pentru ajutorul pe care ţi-l oferă, chiar dacă acesta este doar parte din job-ul lui. Pe deasupra, ţine-l mereu la curent cu ceea ce faci, pentru că dacă va fi promovat, există mari şanse să te ia cu el, dacă îi devii mâna dreaptă sau confident.
Indiferentul
Aceşti şefi spun că ţin la angajaţii lor, dar nu sunt niciodată disponibili pentru a îi îndruma sau a le explica ceva. Oferă rareori feedback şi sunt destul de puţin prezenţi atunci când ai nevoie de ei. Răspund la telefon sau e-mail doar dacă arde cu adevărat şi atunci foarte scurt şi la obiect.
Chiar dacă şeful este la o partidă de baschet sau mereu în călătorii de afaceri, trebuie să fii stăpână pe emoţiile tale şi să te descurci singură. Continuă să munceşti din greu şi compensează absenţa şefului prin comunicarea sporită cu colegii tăi, pentru ca proiectele să îşi continue expansiunea.
Lipsa cuiva care să te îndrume pe calea cea bună atunci când ai nevoie de ajutor poate fi frustrantă, dar este o bună oportunitate să ieşi în evidenţă. Ai astfel ocazia să arăţi tot ce poţi face bine şi eventual să apelzi la lideri mai consacraţi, astfel poţi consolida relaţia cu oameni importanţi din exteriorul echipei tale restrânse.
Cel Mai Bun Prieten
El vrea să fie iubit de toţi subalternii şi îşi doreşte să fie inclus în toate discuţiile amicale de la ţigară sau să fie invitat la ieşirile în oraş. Asta nu este ceva neapărat rău, dar uneori va trebui să fii tare pe poziţii şi să-i spui răspicat că vrei din când în când şi feedback constructiv de la el, care să te ajute să te dezvolţi profesional. De asemenea, este posibil să fii nevoită, la un moment dat, să stabileşti anumite limite.
Vestea bună este că acest tip de şefi vor fi de cele mai multe ori apărătorii angajaţilor în faţa conducerii şi le vor permite chiar să ia parte la şedinţe importante, ocazie foarte bună din care poţi învăţa câte ceva.
Mereu Ocupatul
Managerii de acest gen sunt mereu pe fugă. Chiar dacă vor să fie mereu la curent cu tot ce se întâmplă cu proiectele, au întotdeauna foarte puţin timp să asculte informaţiile. Ei îţi cer deseori să faci ceva, după care uită cu desăvârşire, ceea ce duce la rezultate controversate.
Ca să le faci faţă, trimite-le săptămânal un update sau o recapitulare a proiectelor în care eşti implicată. În acest fel vei face impresie bună, pentru că îţi ţii sefii la curent şi vei putea folosi în mod constructiv timpul limitat pe care-l aveţi împreună. Vezi totuşi să nu fii prea insistentă, altfel tot ce vei reuşi să faci este să-ţi stresezi şeful.
Să ai un şef care vrea doar să comunice eficient este un lucru bun, deoarece vei avea la dispoziţie mai mult timp pentru a lucra la ceva important în loc să stai să dai raportul. Fii sigură pe tine când vorbeşti şi spune doar lucrurile esenţiale, dacă nu ţi se cere altceva.
4 tipuri de şefi pe care îi poţi depăşi cu uşurinţă
Gândeşte-te la cel mai rău şef pe care l-ai avut vreodată şi află că de fapt te-ai înşelat, mereu există undeva cineva mai rău, la care nici măcar nu te-ai putut gândi. Bucură-te în schimb că te-ai născut într-o ţară în care dacă nu îţi place ceva sau cineva la locul de muncă îţi poţi da demisia oricând.