Peter Pearson, cofondator al Institutului Moden din Menlo Park, California, spune ca el vede 4 criminali ai relatiilor in practica lui cu cuplurile de consiliere. Este o chestie infricosatoare, deoarece acesti "asasini de casatorie", cum le numeste Pearson, au un mod aparte de a se ascunde in tine.
Iata 4 virusi care pun punct casniciei si pe care trebuie sa ii anihilezi din timp:
1. Pastrarea unei atitudini "de ce ar trebui sa ma schimb eu"
Pearson spune ca atunci cand un cuplu vine la tine pentru consiliere, exista de cele mai multe ori o persoana care se confrunta cu un partener critic, impunator, care jigneste, este retras sau s-a distantat foarte mult. Aceasta persoana face tot posibiliul sa faca fata criticii sau sa isi schimbe partenerul dupa bunul plac.
Pana cand sa ajunga la cabinet pentru terapie, partenerii considara ca au facut tot ce este omeneste posibil pentru a salva relatia si ca de aici incolo este treaba terapeutului sa schimbe partenerul cu probleme. Pearson aude frecvent remarci ca: "Partenerul meu trebuie sa se schimbe, iar daca nu imi plac schimbarile sale, voi face eu schimbari."
2. Retragerea intr-un balon de protectie
Este un alt comportament toxic. Oamenii se retrag in bule protectoare pentru ca se tem sa arate orice semn de vulnerabilitate. Ce nu stiu oamenii este ca aceasta bula are riscuri proprii. "Pretul pe care il platesti pentru o viata traita intr-o bula protectoare este respingerea din partea celorlalti si efortul pe care il depui pentru a manageria reactiile emotionale", spune Pearson. "Platesti un pret destul de mare, de vreme ce partenerul are motive rationale sa se schimbe."
3. Te-ai obisnuit cu starea
Iti suna cunoscut? Doi oameni se intalnesc, se indragostesc, se inhama la o viata in doi, fac copii, avanseaza in cariera, copiii cresc, pleaca de acasa, iar parintii isi spun reciproc ca s-au casatorit cu un strain. "M-am casatorit cu partenerul meu pentru o viata, dar pentru masa de pranz nu stiu ce sa ii pregatesc", povesteste Pearson din pataniile celor care vin la terapie. Nu este suficient sa traiesti cu partenerul, trebuie sa va cunoasteti reciproc placerile si sa nu lasati energia pozitiva sa se scurga.
4. Te adaptezi prea mult
Sa traiesti intr-o relatie inseamna sa ai de-a face cu un individ care trebuie sa imparta un spatiu cu tine, dar in acelasi timp sa faca o multime de lucruri cu tine. Desigur, oamenii au obiceiuri diferite, preferinte si sisteme de valor, de aceea, trebuie sa inveti sa respecti si sa sustii aceste aspecte ale vietii partenerului ori de cate ori este necesar.
Citeste si:
Obiceiurile care tin o casnicie puternica
Ce inseamna "Te iubesc", in functie de stadiul relatiei
Barbatii, relatiile si sarcina: Cum construiesti o relatie trainica