1.inainte de a manca asigurati-va o ambianta de relaxare, de confort psihic si concentrati-va asupra actului mancatului. Nu priviti la TV, nu cititi, nu folositi calculatorul, nu mancati pe strada, in masina, sau la cinematograf;
2.nu mancati daca sunteti, obositi, suparati, nelinistiti, infrigurati sau supraincalziti,in stare de febra;
3.cea mai importanta masa din zi este micul dejun, nu-l sariti niciodata;acum puteti consuma grasimi naturale (unt), oua,branzeturi, carne, dar intotdeauna separat;
4.mancati numai cand va este foame si ridicati-va de la masa cand inca nu va simtiti ghiftuiti.
5.mestecati temeinic hrana, minimum 20 miscari masticatorii sau pana alimentele solide devin fluide, savurand gustul si aroma; nu infulecati alimentele; nu vorbiti in timpul mesei pentru a evita aerofagia care inrautateste digestia si creeaza disconfort prin balonare;
6.nu confundati foamea cu setea, aceasta intamplandu-se atunci cand consumati bauturi dulci, rafinate si odata cu inaintarea in varsta;
7.serviti masa, pe cat posibil, la ore fixe - mic dejun, pranz, cina - iar intre mese consumati fructe si legume crude; nu mancati cu 2 - 3 ore inainte de a merge la culcare;
8.nu consumati apa sau alte lichide imediat inaintea, in timpul sau imediat dupa masa;
9.nu consumati alimente foarte calde (poate creste riscul de cancer gastric) sau foarte reci (sub 10oC sau peste 30oC), deoarece perturba digestia;
10.asociati corect alimentele in cursul unei mese pentru o digestie eficienta, sanatoasa,
alimentele nedigerate ajunse in colon intra in putrefactie devenind
cancerigene;
11.nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa - orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este aliment concentrat;
12.nu consumati intre mese snacks-chips, gustari diverse, nu gustati frecvent mancarea in timpul prepararii;
13.incercati sa preparati cat mai des mancarea in casa si serviti-o in portii mici/ medii; nu va fortati sa consumati tot ce vi se pune in farfurie;
14. pregatiti alimentele cat mai simplu, prin procedee sanatoase (evitati prajirea,rantasurile, gratarul cu foc direct, mancarea arsa); evitati combinatiile nesanatoase dintre grasimi in exces, zahar, sare, aluaturi;
15.doua sau trei alimente la o masa sunt suficiente;
16.nu folositi baze pentru mancare, fixuri, edulcoranti, sare extrafina, grasimi artificiale, arome artificiale, conservanti chimici, coloranti chimici, indulcitori artificiali;
18. evitati alimentele industriale, rafinate bogate in sare, zaharuri, grasimi, aditivi alimentari, arome;
19.consumati alimentele suculente inaintea celor concentrate;
20.consumati alimentele crude inaintea celor gatite;
21.consumati alimentele adecvate tipului de munca efectuat (activ fizic, sedentar,etc.);
22.tineti cont de afectiunile de care suferiti, de recomandarile medicului si de interactiunile dintre alimente si medicamente;
23. consumati preponderent alimente alcalinizante (~80% alcalin/20% acid) pentru evitarea acidozei metabolice, nocive;
24. hidratati-va cu apa oligominerala naturala, 8 pahare pe zi (1,5 - 2 l) intre mese, consumand un pahar inainte de cultare si unul imediat dupa trezire, sau un fruct proaspat inainte de culcare si unul imediat dupa trezire;
26.evitati bauturile industriale carbogazoase, necarbonatate, indulcite, stimulante, inclusiv cele "light" si nu le combinati cu alcoolul;
27.la recomandarea specialistului, completati-va dieta cu suplimente alimentare (vitamino-minerale, fitonutrienti) de calitate, naturale, evitandu-le pe cele de sinteza si ultrapurificate;
28.obisnuiti-va sa consumati o zi mai consistent, iar in ziua urmatoare tineti restrictie alimentara, un fel de post, pe care bunicii il tineau miercurea si vinerea, cand nu consumau alimente de origina animala (lapte, carne,oua, grasimi animale); acest obicei va reduce stresul oxidativ si va va prelungi viata;
29.dupa o masa copioasa evitati sedentarismul folosind scarile, mersul pe jos facand cel putin o mie de pasi;
30.nu cumparati si nu tineti in camara sau frigider alimente si ingrediente alimentare nesanatoase;
31.ca parinti, sau bunici fiti un exemplu pentru copii, deprindeti-i obiceiuri alimentare sanatoase, nu satisfaceti capriciile alimentare ale copiilor mici, nu fumati si nu consumati bauturi alcoolice in exces, in general si mai ales in fata copiilor;
32.satisfacerea unui capriciu alimentar, ocazional, daca nu se transforma in obicei, nu este periculoasa;
34.regimurile, dietele de slabit rapid, restrictive, sunt deosebit de periculoase,mai ales pentru tinerele fete;
35. dieta trebuie strict personalizata, evitand monotonia alimentara, diversificand dieta cu alimente sanatoase, inclusiv legume si fructe crude;
36.alimentele ecologice (bio-organice) sunt sanatoase, doar daca contrapartida lor conventionala este sanatoasa, supunandu-se acelorasi cerinte nutritionale valabile pentru alimentele conventionale (ex: zaharul rafinat nu este mai sanatos daca este ecologic);
37.nu exista un aliment ideal, complet, care sa poata inlocui dieta reprezentata de ansamblul echilibrat si diversificat al alimentelor din toate categoriile si de aceea nu se va putea crea alimentul universal in pastile;
38.chiar o dieta compusa din alimente sanatoase si diversificata nu poate fi benefica daca nu renuntam la sedentarism; ori de cate ori aveti ocazia mergeti pe jos, folositi scarile, practicati sporturi usoare (inot, ciclism), gradinarit s.a.;
39.combateti stresul gandind pozitiv, evitati expunerea prelungita la campuri electromagnetice (telefon celular, TV, razele solare puternice din timpul verii), zgomote puternice;