De ceeeeeeeeee?, imi tipa gandurile in urechi. Acum ce am mai facut ca sa ma doara? Pacatul meu necrutator a fost sa incerc sa beau o ciocolata calda fierbinte, care sub valul poftei nebunesti, nu a mai avut timp sa se raceasca nici macar un pic. Asadar, o comit anevoios si ma complac indurerata la propriu in situatie. Asta e, o sa treaca! Dar de ce sunt atat de sensibili dintii mei? Carii nu am si mi-am vizitat stomatologul acum cateva luni! Nu mi-a spus nimic despre o oarecare sensibilitate la ei. Si totusi se razbuna oare ei pe diagnosticul medicului? Sa fi ratat el ceva din totalul concluziilor vizitei mele? Greu de crezut, dar am aflat ca exista cateva lucruri de care nu tinem seama si care ne-ar putea marca intreaga evolutie sau involutie a dintilor. Sunt nebuloase stomatologice pe care este bine sa le aflam si noi, pentru a tine cont de ele si pentru a nu fi nevoite sa ne stricam si putinele stari de bine care ni se mai ivesc.
1. Acidul este fel de daunator ca zaharul
Credeai ca numai bombonelele, acadelele si alte delicii zaharoase strica dintii? Iti amintesti cand ti se spunea sa nu mai mananci bomboane ca iti strici dintii? Un pic de adevar e in toate, dar a luat cineva in seama acidul (de la apa acidulata sau de la sucurile binecunoscute)? Nu prea.
Acidul sensibilizeaza dintii, iar efectul este dezastruos: eroziune si deformarea dintilor, apare efectul de "mancare" a al dintilor. Martha Keels, experta in domeniul stomatologiei, de la spitalul Dike sustine ca acidul provenit de la citrice este cel mai daunator dintilor.
Cele mai mari cosmaruri ale dentistilor sunt: ulta- acidulat, mega-lipicios, si extra-zahar. Pana si vitaminele efervescente sunt extrem de daunatoare danturii, spun specialistii.
Expertul ne indeamna sa consumam alimente sau produse acidulate in timpul mesei si nu separat de aceasta, pentru ca efectul dezastruos este diminuat daca acestea sunt consumate cu alte alimente. De asemenea, foloseste guma de mestecat care sa contina Xylithol, pentru ca ajuta la prevenirea efectelor nocive, iar guma cu recaldent ajuta la mineralizarea si rezistenta dintilor.
2. Smaltul nu este de neinvins!
Smaltul dintilor este extrem de puternic si rezistent, dar nu este de neinvins, de aceea trebuie sa acorzi mare atentie la ce consumi pentru a nu dauna dintilor, mai ales pe termen lung, pentru ca alimente precum gheata, popcorn, nucile sparte intre dinti (cum mai au cate unii tendinta), dar si pierce-ul in limba sau in buza, poti ciobi oricand acest smalt care are rolul de a proteja.
Spre deosebire de piele, care se regenereaza, la barsta maturitatii dintii nu mai cresc iarasi la loc, deci actiunile noastre din perioada adulta asupra dintilor sunt ireversibile. Asadar, din ciclul "placerea ta, cosmarul stomatologilor", Richard Price, purtatorul de cuvant al Asocietiei Stomatologilor Americani sustine, spre dezamagirea noastra ca a manca popcorn echivaleaza cu a manca "pietre". imagineaza-ti ca odata ce introduci in gura bucati de gheata sau popcorn, se intersecteaza doua elemente tari (dintele cu alimentul), iar unul va ceda pana la urma. Atentie mare daca aveti plombe, pentru ca se pot desprinde.
Nu folosi dintii pe post de cleste de sparg coaja nucilor, pentru ca s-r putea sa iti treaca pofta de nuci, iar buzunarul sa "planga" de dorul banilor pentru dentist. Evita cat poti de mult astfel de produse, iar daca totusi le consumi, nu supune dintii la presiuni mari: daca vezi ca o boaba de porumb de floricele nu vrea sa se sparga nu o "obliga" stricandu-ti tu dintii!3. Dintii cad la orice varsta!
Credeai ca ai scapat de perioda copilariei, cand aparea fenomenul schimbarii dintilor, si ai si acum impresia ca odata schimbati acestia nu vor mai cadea niciodata?
Ei bine, te inseli, la orice varsta dintii se pot "lipsi" de tine, daca nu acorzi atentia necesara danturii, iar cea mai frecventa cauza a pierderii acestora este afectiunea periodontala sau infectia gingiei si a osului care sustin dintele. Cele doua etape ale acestei boli sunt: gingivita in prima faza si apoi periodontita.
4. Prea mult fluor dauneaza!
Auzi in toate reclamele cum medicii aclama aceasta substanta in produsele de curatare a dintilor: fluorul ajuta sa ai dinti sanatosi si puternici! Hmm, mi-as zice eu! Atunci hai sa ma "contaminez" de-a dreptul cu fluor, daca tot este atat de bun. Si o fac si folosesc numai produse continand fluor si pana la urma soc: beneficiile nu au aparut, dar acest proces a dat nastere la ceva: fluoroza! Nu, nu este vorba de gingii mai sanatoase si o dantura mai puternica, ci este vorba depsre o intoxicatie cu fluor care de multe ori apare din ingerarea frecventa a pastei de dinti, din apa potabila care contine mai mult fluor decat ar trebui si din alte astfel de produse, simultan folosite.
Fluoroza se manifesta prin aparitia unor pete albe pe smaltul dintilor, care ulterior se galbenesc, ajungand uneori chiar si maro. Acestea se trateaza la stomatolog. Sfatul dentistilor este sa avem mare grija atunci cand ne spalam pe dinti sa nu inghitim acea pasta, pentru ca, desi uneori e delicioasa, e periculoasa pentru sanatatea dintilor (mai ales in cazul copiilor).
5. Aparatul dentar poate crea carii!
Hmm, pai cum vine asta? Merg la dentist sa-mi indrept dintii si apoi ma reintorc pentru a-mi tratat cariile provocate de aparatul care imi indreapta dintii?
Se pare ca da! Raymond George, presedintele Asociatiei de Ortodonti din Americani, sustine ca trebuie acordata o deosebita atentie periajului atunci cand porti aparat dentar si ca acesta trebuie sa fie amplu si corect realizat pentru a indeparta toate impuritatile care intra printre spatiile dintre dinti si aparat si inevitabil duc la aparitia cariilor.
Dupa cum stii, limba este o "periuta de dinti" naturala, care ajuta eficient la indepartarea impuritatilor si resturilor dintre dinti. Insa atunci cand ai aparat dentar, tendinta de a-ti folosi limba pe post de indepartator de resturi de alimente scade, pentru ca ea se loveste des de metalul aparatului dentar si atunci, instinctual, incetezi a te mai folosi de ea in acest scop. Si astfel, apare inca un motiv in plus de ingrijorare.
Un periaj mai indelungat si mai des te scapa de astfel de probleme, iar vizita frecventa la medic este cea mai buna metoda profilactica impotriva nedoritelor probleme dentare.
Si iata cum lista mea de „not to do” se mai lungeste cu cateva actiuni, uneori involuntare sau care pornesc din premise gresite, si care deterioreaza dantura. Tu cum reusesti sa ai o dantura sanatoasa? Sau prin ce experiente dezastruoase ai trecut si de la ce se trag?
Spune-mi mai multe pe forum.