Avand o alimentatie corecta, bazata pe legume si fructe de sezon, nu numai ca vei asigura organismului nutrientii necesari, insa ii vei oferi si o detoxifiere binemeritata dupa o iarna lunga, in care produsele de origine animala, dar si legumele si fructele congelate ori conservate, au ocupat un rol fruntas in dieta noastra.
In topul alimentelor de sezon, spanacul este pe locul 1! Asta datorita proprietatilor lui extraordinar de nutritive, dar si datorita faptului ca primavara este singurul anotimp in care il gasim proaspat.
Spanacul este, de asemenea, o leguma cu proprietati curative, fiind considerat un produs medicinal, care contribuie la ameliorarea afectiunilor precum hipertensiune, anemie, acnee, dar si avitaminoza. La acest moment sunt in derulare studii de cercetare care vor sa dovedeasca rolul de activator al secretiilor pancreatice pe care il are spanacul, dar si proprietatile lui anticancerigene.
Ai un job care presupune ore in sir de stat in fata computerului? Atunci trebuie sa consumi mai mult spanac, asta pentru ca acesta contine beta caroten si luteina, care protejeaza ochii de eventualele probleme care ar putea aparea.
Te confrunti cu hipertensiunea arteriala? Inca un motiv pentru care trebuie sa maresti consumul de spanac! Cu un continut ridicat de potasiu, dar scazut de sodiu, reprezinta o metoda naturala excelenta pentru tratarea hipertensiunii!
Suferi de gastrita, ori chiar de ulcer? Ai grija ca spanacul sa nu lipseasca din dieta ta, intrucat acesta are proprietatea de a proteja membrana stomacului, fiind aliatul perfect in lupta cu problemele aparatului digestiv!
Vrei sa devii mamica, ori esti deja insarcinata? Consuma cu regularitate spanac, intrucat acidul folic continut in aceasta leguma este esential pentru dezvoltarea corecta a sistemului nervos al fatului.
Daca suferi de anemie trebuie sa apelezi tot la spanac, 100 de grame de spanac avand un continut de 3-4 mg de fier. De asemenea, contine si: vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, potasiu, calciu, fosfor, zinc, sodiu, albumina si acid oxalic.
Spanacul este extrem de bun atunci cand tinem cura de slabire, acesta avand doar 20 de kcal/100 de grame.
In ceea ce priveste metoda de preparare aleasa, avem o multime de posibilitati precum: clasica mancare de spanac, pe care o poti servi cu un ou ochi, supa crema de spanac, lasagna cu spanac gatit, smoothie ori chiar salata de spanac crud.
Pont: nutritionistii recomanda folosirea preparatelor cu spanac crud, intrucat prin fierbere acesta isi pierde multe dintre calitatile nutritive pe care le are.
Ceapa verde se afla si ea pe lista alimentelor de sezon pe care nu avem voie sa le ignoram primavara! Nu numai ca este absolut delicioasa, dar si versatila, putand fi folosita sub diverse forme, in diverse retete, ceapa verde are si o multime de beneficii pentru cei care o consuma.
In primul rand, aceasta planta este folosita pentru proprietatile ei curative de mii de ani, dovezile care demonstreaza asta fiind gasite pe o tabla cu inscriptii sumeriene datand de peste 4.000 de ani. De asemenea, la mormantul lui Tutankhamon au fost gasite resturi de ceapa, demonstrandu-se apoi ca in Egiptul Antic ceapa verde era considerata un simbol al vietii eterne, fiind cultivata atat ca planta medicinala, cat si ca leguma ori condiment.
Ceapa verde are un continut ridicat de: vitaminele A, B, C, saruri minerale (sodiu, potasiu, fosfat, fier, sulf, iod si siliciu), acid fosforic si acetic, glucide, lipide, proteine, fibre, calciu si magneziu.
Aceasta poate fi folosita pe post de planta medicinala atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern. Este recunoscuta pentru proprietatile: antiseptice, diuretice, de echilibrare glandulara, antiinfectioase, antireumatismale, expectorante, digestive, curative ale pielii dar si de stimulent general (al sistemului nervos, hepatic si renal). Ceapa verde poate fi folosita cu succes in tratarea asteniilor, afectiunilor respiratorii, gripei, rahitismului, parazitilor intestinali, reumatismului, problemelor digestive dar si obezitatii.
Ai sistemul imunitar slabit? Mareste consumul de ceapa verde si rezultatele nu vor intarzia sa apara. Si in cazul in care raceala a pus deja stapanire pe tine, stimuleaza sistemul imunitar si ajuta-ti organismul sa lupte tot cu ceapa.
Vrei sa slabesti si nu reusesti cu nicio cura de slabire? Regleaza-ti metabolismul introducand ceapa in alimentatia ta!
In ceea ce priveste metodele de preparare, poti folosi ceapa verde in diverse retete incepand de la preparate simple precum omleta cu ceapa verde ori salata cu ceapa, pana la retete mai dificile, precum tarta de ceapa ori stufat cu ceapa verde.
Urzicile reprezinta o alegere sanatoasa pentru dieta ta de primavara, fiind si ele foarte bogate in nutrienti. Acestea reprezinta cea mai bogata sursa de fier dintre toate plantele, fiind un remediu extraordinar in tratarea anemiei, dar si pentru refacerea organismului in perioada aceea a lunii cu care toate ne luptam.
De asemenea, urzicile sunt o alegere inspirata in perioadele in care aveti probleme de epuizare fizica sau psihica, avand proprietatea de a va pune pe picioare in cel mai scurt timp.
Printre proprietatile medicinale ale urzicilor, amintesc: proprietatea diuretica, antiseptica, tratarea ulcerului, tratarea bolilor de rinichi, dar si combaterea reumatismului.
Extrem de bogate in proteine (cu un continut de 10%), urzicile reprezinta o sursa de nutrienti minunata pentru vegetarieni.
Pentru mai multe detalii legate de beneficiile urzicilor pentru sanatatea ta, intra aici.
Urzicile pot fi preparate in zeci de feluri: mancare de urzici, budinca de urzici, tarta, supa-crema, ciulama de urzici, piure, dar pot fi consumate si pe post de garnitura pentru alte preparate.
Primavara nu poti face o salata fara sa adaugi cateva ridichi, care au o multime de substante nutritive, de care organismul nostru are nevoie. Bogate in vitamina C (o jumatate de cana de ridichi iti asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina C), si in fibre, dar si cu putin calorii, ridichiile pot deveni gustarea ta favorita atunci cand esti la cura! De asemenea, acestea au si un indice glicemic scazut asa ca persoanele care sufera de diabet ot manca ridichi in voie!
Ai tensiunea marita? Consuma ridichi, care iti echilibrata tensiunea arteriala, fiind bogate in potasiu.
Antioxidantii continuti de ridiche iti scad nivelul colesterolului din sange, scazandu-ti riscul de a fi diagnosticat cu o boala cardiaca. Cercetatorii sugereaza si ca antioxidantii continuti de ridiche au un rol important in prevenirea cancerului.
Poti manca ridichiile crude, in salate ori pe post de aperitiv, dar si gatite, in preparate precum tartele.
Sunt sigura ca in copilarie, atunci cand mergeai la bunici, ai mancat acea salata de laptuci cu un gust amar, pe care nu intelegeai de ce aultii o mananca cu atata placere. Ei bine, o mancau pentru ca este un aliment-minune cu multiple proprietati curative.
Partea buna este ca laptuca cultivata in mod intentionat nu mai are gustul acela amar care iti displacea in copilarie, avand gustul unei salate obisnuite. Bogata in minerale precum magneziu, potasiu, zinc, fier, iod, insa si in vitamine precum vitamina A, B si C, laptuca este extrem de sanatoasa.
O particularitate a laptucilor il reprezinta continutul ridicat in lactucarium, care are efect in tratarea insomniilor, anxietatii, precum si a altor probleme de ordin psihologic. Multe dintre medicamentele concepute pentru tratarea problemelor psihice contin extract de laptuca.
Suferi de diabet? Laptucile sunt prietenele tale! Au un continut mic de hidrocarbonati, asa ca le poti consuma linistita.
Ai probleme cu aparatul digestiv? Laptucile iti ajuta digestia, scapandu-te de probleme!
In ceea ce priveste modul in care poti consuma laptuci, le poti folosi atat in prepararea sandwichurilor, cat si in salate ori chiar supe.