Ceea ce nu stiu multe persoane dornice de a slabit si care cad in aceasta capcana este faptul ca grasimile sunt de doua feluri: grasimi bune si grasimi rele. Nu faptul ca mananci preparate grase te va face sa iei in greutate, ci faptul ca faci alegeri neinspirate si le consumi pe cele bogate in grasimi nesanatoase.
Grasimile care se gasesc in alimente procesate si prajeli sunt cele de care trebuie sa te feresti si care duc la un consum caloric dublu.
Varianta sanatoasa insa va face exact opusul: iti da senzatia de satietate, o mentine pentru o perioada lunga si astfel reduci considerabil si aportul caloric, in timp ce imbunatateste sanatatea ta generala si stimuleaza metabolismul.
Te-am convins? Daca da, atunci iata care sunt grasimile bue pe care trebuie sa le consumi.
Carne de vita
Fii atenta insa la provenienta carnii si este recomandat ca animalul de la care provine carnea sa fi fost hranit cu iarba. Poate fi ceva mai scumpa, dar pretul va merita cu siguranta avand in vedere ca iti va salva silueta si sanatatea.
Un studiu de specialitate arata faptul ca acest tip de carne contine un aport mai ridicat de omega 3, acizi grasi cunoscuti pentru beneficiile sanatoase, reducand in special riscul afectiunilor de inima.
In ceea ce privste silueta, carnea de vita este mai slaba si are un aport caloric mai scazut. O friptura de carne de vita normala are in jur de 386 de calorii si 16 grame de grasime, in timp ce o friptura din carne provenita de la un animal hranit cu iarba nu are mai mult de 234 de calorii si 5 grame de grasime.
Ulei de masline
Bogat in polifenoli, uleiul de masline este ideal pentru a reduce riscul de cancer, in timp ce grasimile monosaturate sunt benefice sanatatii inimii.
Uleiul de masline aduce o serie de avantaje si pentru silueta si un studiu de specialitate arata ca o persoana care il consuma frecvent are un nivel ridicat al hormonului responsabil cu arderea grasimilor. Astfel, cu cat acest nivel este mai mare, cu atat indicele de greutate este mai scazut.
Asigura-te asadar ca adaugi uleiul de masline in salata, sosuri si oricarea lt preparat.
Nuca de cocos
Este bogata in grasimi saturate, mai mult de jumtate provenind de la acidul lauric, o lipida care lupta impotriva bacteriilor si scade colesterolul.
Studiile arata ca un consum zilnic de ulei de nuca de cocos reduce riscul de obezitate.
Pentru a te asigura ca beneficiezi de aceste proprietati, adauga ulei de nuca de cocos la gatit sau presara cativa fulgi in iaurt.
Ciocolata neagra
Aceasta este fara indoiala o veste buna pentru toti iubitorii de ciocolata, dar cea benefica este doar tipul negru.
Poti sa mananci cate un patratel inainte cu doua ore de masa si vei vedea ca aportul caloric va fi mai scazut, cu aproximativ 17%. Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru se datoreaza faptului ca ciocolata neagra contine unt de cacao, un ingredient care are rolul de a incetini digestia. Astfel, senzatia de satietate persista mai mult timp.
Unt de migdale
Numeroase studii atesta faptul ca migdalele te pot ajuta sa slabesti in ciuda continutului mare de grasimi. Comparand doua grupuri, dintre care unul a urmat o dieta restrictiva din punct de vedere al caloriilor (18% grasimi), iar altul o dieta moderata (39% grasimi, dintre care diferenta de grasimi fata de primul grup a fost suplinita de migdale), cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele di grupul din urma au slabit mai mult. Mai mult, acestea au slabit in jurul taliei cu 50% fata de participantii din primul grup.
Migdalele contin compusi care limiteaza cantitatea de grasimi absorbite in organism.