1. Vitamina C
Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic și sănătos. Aceasta joacă un rol important în protejarea organismului de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Fiind un antioxidant puternic, vitamina C ajută la neutralizarea acestor radicali liberi și susține funcția imunitară prin sprijinirea diverselor funcții celulare ale sistemului imunitar natural.
Vitamina C oferă și alte beneficii, contribuind inclusiv la menținerea sănătății cardiovasculare și a celei oculare, precum și la prevenirea unor afecțiuni precum cancerului ori accidentul vascular cerebral. Avem nevoie de ea și pentru formarea și menținerea sănătății țesutului conjunctiv, dar și pentru că stimulează producția de colagen, care este esențial pentru vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor.[5]
Sursele alimentare de vitamina C sunt variate și accesibile. Citricele, cum ar fi portocalele și lămâile, sunt unele dintre cele mai cunoscute. Alte surse bogate în vitamina C includ căpșunele, kiwi, ardeii și broccoli. Este important să menționăm că organismul nu poate produce sau stoca vitamina C, astfel încât este necesar un aport adecvat prin alimentație sau suplimente precum cele incluse în pachetul de vitamine pentru imunitate de la Herbagetica.
2. Vitamina D
Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială pentru sănătatea noastră. Rolul său principal este de a ajuta la absorbția calciului și a fosforului din intestin, asigurând astfel sănătatea oaselor și dinților noștri. De asemenea, vitamina D are un impact asupra sistemului muscular, ajutând la menținerea forței și mobilității acestuia.
Pe lângă beneficiile sale asupra sistemului osos, vitamina D joacă și un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar. Ea reglează și stimulează funcția celulelor imunitare, care luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor.
Pentru a obține suficientă vitamina D, este recomandat să petrecem timp în aer liber, expunându-ne la soare într-un mod sigur și responsabil. De asemenea, putem obține vitamina D prin consumul de alimente bogate în acest nutrient sau suplimente alimentare.[4]
3. Vitamina B6
Vitamina B6 ajută la producerea celulelor T și anticorpilor, care sunt componente vitale ale sistemului imunitar și care luptă împotriva infecțiilor. Fără vitamina B6, sistemul imunitar nu ar putea funcționa corect, ceea ce ar putea conduce la o susceptibilitate crescută la boli și infecții.
Sursele naturale de vitamina B6 sunt variate și pot fi găsite în diferite alimente. Unele dintre cele mai bune surse includ carnea de pui, peștele, organele animale precum ficatul, cartofii și fructele (cu excepția citricelor). Consumul unei diete echilibrate și variate poate asigura aportul adecvat de vitamina B6 necesar pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.[1]
4. Vitamina B12
Vitamina B12 joacă un rol esențial în producerea de globule roșii, care sunt responsabile pentru transportul oxigenului în organism. Această vitamină este necesară pentru sinteza ADN-ului, precum și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Deficiența de vitamina B12 poate duce la anemie, o afecțiune care poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca oboseală, slăbiciune și dificultăți de concentrare.
Majoritatea oamenilor obțin suficientă vitamina B12 din alimente precum carne, pește, ouă și lactate. De asemenea, cerealele fortificate și suplimentele alimentare pot fi o sursă de vitamina B12 pentru cei care nu consumă produse de origine animală. Vegetarienii și veganii pot fi mai susceptibili la deficiența de vitamina B12, deoarece aceasta se găsește în principal în alimente de origine animală. Pentru a se asigura că primesc suficientă vitamina B12, aceștia pot lua în considerare suplimente alimentare sau alimente fortificate cu vitamina B12.[3]
5. Vitamina E
Vitamina E este esențială pentru un sistem imunitar puternic datorită proprietăților sale antioxidante. Aceasta ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi, care pot provoca daune în organism și pot slăbi sistemul imunitar. De asemenea, vitamina E stimulează producția de celule imunitare și crește capacitatea organismului de a combate infecțiile.[2]
Sursele alimentare bogate în vitamina E includ nuci și semințe, legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale. Un consum adecvat al acestor alimente poate asigura aportul necesar de vitamina E pentru a sprijini funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Vitaminele joacă un rol esențial în întărirea sistemului imunitar. Așadar, pentru a-l menține puternic, este esențial să îi asigurăm organismului un aport suficient de vitamine, de preferat prin alimentație. Când acest lucru nu este posibil, la recomandarea unui medic, se poate apela și la suplimente.
Bibliografie:
- „Health Benefits of Vitamin B6”, WebMD, 17 Jan. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-vitamin-b6. Accessed 17 Oct. 2023.
- Lewis, Erin D, et al. „Regulatory Role of Vitamin E in the Immune System and Inflammation”, IUBMB Life, vol. 71, no. 4, 30 Nov. 2018, pp. 487–494, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011499/, https://doi.org/10.1002/iub.1976. Accessed 17 Oct. 2023.
- „Vitamin B-12”, University of Rochester Medical Center, 2023, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=vitaminb-12. Accessed 17 Oct. 2023.
- „Vitamin D”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792. Accessed 17 Oct. 2023.
- Zelman, Kathleen M. „The Benefits of Vitamin C”, WebMD, 15 Mar. 2022, www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c. Accessed 17 Oct. 2023.
( Sursa foto: Freepik )