Si tu, si eu avem defecte. Pentru unele persoane un defect s-ar putea traduce prin lipsa unei abilitati (pentru o persoana fara carnet de conducere acest lucru ar putea fi un defect in conditiile in care isi doreste o slujba care presupune sa conduca o masina), iar pentru alte persoane poate insemna o trasatura de caracter: timiditatea, narcisismul, increderea prea mare in sine pot fi unele dintre acestea. Unele dintre defectele noastre sunt vizibile celorlalti (cu greu imi inchipui ca o persoana temperamentala se poate ascunde mult timp), in timp ce pe altele nu le cunosc multi, fie pentru ca le disimulam (ati fi uimiti sa aflati cat de multe persoane timide s-au ajutat de propria vointa pentru a se transforma in persoane nu numai curajoase, dar chiar expansive ) sau ascundem. Defectele pot fi uneori obstacole minore sau ne pot pune piedici greu de trecut. Pe ele le avem, cu ele traim? Sau nu?
Stim cu totii ca cel mai greu ne putem privi realist pe noi insine. I se poate intampla si unui atlet care nu realizeaza cat de valoros este cu adevarat, si unei persoane tinere, independente si... lipsite de incredere in sine, si unui manager competent si care se indoieste atat de mult de propriile abilitati incat nu va indrazni sa isi doreasca un post mai bun. E vorba de persoane care nu se percep pe sine corect, cu calitati si defecte si care sufera din pricina acestor lucruri. Cine i-ar putea lua de mana si conduce in fata unei oglinzi in care sa se vada asa cum sunt in realitate? Nimeni in afara de ei.
Imi place foarte mult un vechi proverb chinezesc pe care il poti regasi in multe carti de dezvoltare personala, proverb care spune "pestele e ultimul care afla ce este apa". Poate ca asa suntem si noi, reusim sa ne percepem corect abia dupa multe straduinte.
Pasii transformarii
Identifica corect defectul
Unii dintre noi avem multe lucruri pe care le-am trece pe o lista a unor posibile defecte. Poate ca sunt persoane –si eu stiu cateva- care sunt atat de prinse de anumite roluri – cel al martirilor etc - incat ar putea pune pe lista defectelor faptul ca sunt "prea buni". Nu te lasa pacalita de aceste sentimente, gandeste-te la lucrurile care iti par cu adevarat defecte care au un efect negativ asupra unui aspect al vietii tale.
De ce sunt defecte?
Poate ca ti se pare ca impulsivitatea este cea care ti-a adus multe neplaceri, poate ca incapatanarea este cea care iti da batai de cap. Despre orice ar fi vorba, trebuie sa descoperi care sunt momentele in care ele s-au dovedit defecte, dar si momentele in care s-au dovedit adevarate calitati.
Schimba felul in care vezi lucrurile!
Poti transforma un defect intr-o calitate uneori pur si simplu schimband felul in care percepi acel defect. S-ar putea sa descoperi ca ceea ce consderi drept defect iti accentueaza alte calitati (sau pune in valoare). Acesta e cel mai bun mod de a proceda cu anumite defecte pe care fie le avem dintotdeauna, fie nu le putem schimba.
Cum le poti folosi?
Ai descoperit deja care sunt defectele pe care tu le percepi, contextul in care s-au dovedit a fi de folos...acum tot ce mai trebuie sa faci e sa te gandesti la cele mai bune feluri in care acestea te pot ajuta...sa stralucesti si se pot transforma in calitati!.
Pune defectele pe tava!
In unele cazuri ar putea insemna pur si simplu sa iti imbratisezi unele defecte si chiar sa cauti sa nu le mai ascunzi (timiditatea, de exemplu), iar in altele ar putea presupune schimbari importante (chiar de cariera) pentru a-ti pune in valoare ceea ce considerai tu ca este un defect.
Tu ce ti-ai dori sa poti schimba la tine?