Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»

5 femei care au detronat barbatii de-a lungul istoriei

De în Cariera 27 mar 2013
De-a lungul timpului, femeia a fost asuprita, privita si tratata cu superioritate ori pur si simplu ignorata.

Emanciparea femeii a venit prea tarziu pentru unele dintre noi, insa chiar si asa, au existat femei care au rupt barierele conceptiilor misogine. In vremuri in care unicul rol al femeii era de a servi procreerii, ori de a se ocupa de gospodarie, au existat femei memorabile care si-au depasit conditia, intrecand adesea barbatii in domeniile in care au activat.

Marie Curie este una dintre femeile care au detronat barbatii, fiind prima persoana din lume dubla laureata a Premiului Nobel, dar si una dintre cele doua persoane care au primit premii Nobel pe domenii stiintifice diferite (fizica si chimie).

Intr-o epoca in care femeia era discriminata, Marie Curie reuseste sa depaseasca barierele ideilor preconcepute si reuseste sa se faca remarcata intr-o lume in care, pana la acel moment, monopolul era detinut de barbati. Acei barbati pe care a stiut sa ii depaseasca in repetate randuri, obtinand rezultate la care unii nici macar nu indrazneau sa viseze la acea vreme.

Savanta de renume a facut memorabile cercetari in domeniul elementelor radioactive, precum in folosirea acestora in medicina. De asemenea, a fost prima femeie profesor din cadrul Universitatii Sorbona, insa si prima femeie din Franta care a primit titlul de Doctor in Stiinte de la Universitatea din Paris.

Maria Salomea Sklodowsca s-a nascut intr-o familie de profesori din Polonia. Inca din copilarie si-a demonstrat interesul pentru studiu, la numai 15 ani absolvind liceul, primind o medalie de aur pentru merite deosebite. Intrucat in Polonia de la acel moment, aflata sub dominatia Rusiei Tariste, femeile nu aveau dreptul sa participe la cursurile universitare, Maria se vede nevoita sa paraseasca tara, insa resursele financiare nu ii permit acest lucru. Abia la 24 de ani, ea reuseste sa plece in Franta dupa sora ei, fiind acceptata imediat la Universitatea din Paris.

In mediul academic il cunoaste pe cel ce ii va fi sot, Pierre Curie, alaturi de care incepe cercetarile in domeniul radioactivitatii, descoperind doua noi elemente radioactive: poloniul si radiul. Aceasta descoperire ii va aduce lui Marie Curie primul Premiu Nobel pentru fizica.

Cel de-al doilea premiu vine odata cu descoperirea metodei de izolare a radiului.

In anul plecarii ei din aceasta lume, Marie primeste o ultima satisfactie: fiica sa Irene, impreuna cu sotul ei, descopera radiatia artificiala si sunt recompensati cu un Premiu Nobel.

Regina Victoria a domnit peste Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei timp de 64 de ani, aceasta fiind cea mai lunga domnie din istoria Regatului.

Nascuta in primavara anului 1819, cea care avea sa devina regina a fost botezata Alexandrina Victoria dupa nasul sau de botez, tarul Alexandr al II-lea al Rusiei. Victoria a fost incoronata la varsta de 18 ani, iar primul ministru de la acea vreme, lordul Melbourne, i-a fost extrem de apropiat, oferindu-i sfaturi atat in ceea ce priveste viata politica, cat si in legatura cu viata personala.

In anul 1940, regina Victoria s-a casatorit cu Printul Albert de Saxa-Coburg, varul ei primar. Desi se spunea ca aceasta casatorie ar fi un simplu pretext pentru ca Victoria sa scape de mama sa exagerat de posesiva, mariajul cu Albert a fost de durata, acestia avand 9 copii impreuna. Printul a murit insa de febra tifoida in anul 1861, iar de atunci aparitiile publice ale reginei Victoria s-au rarit, aceasta purtand de fiecare data doliu, pana la sfarsitul domniei sale. Cu toate ca nu si-a neglijat niciodata corespondenta oficiala, izolarea reginei a produs nemultumirea poporului. In anul 1890 insa, regina Victoria si-a reluat toate atributiile publice, recastingand admiratia poporului. 

In decursul domniei sale, s-a incercat inlaturarea ei de la tron de 7 ori, insa de fiecare data Victoria a fost... victorioasa. Cu fiecare incercare esuata de a o detrona, regina devenea tot mai iubita.

In anul 1876, aceasta a devenit imparateasa Indiei, fiind foarte preocupata de bunastarea coloniilor sale, cu precadere de cea a indienilor. In perioada domniei sale, Regatul Marii Britanii a inflorit, bucurandu-se de aparitia cailor ferate, dar si de dezvoltarea ziarelor si a industriei fotografice.

La data de 23 septembrie 1896, regina Victoria si-a depasit bunicul, pe George al III-lea, care era, pana la acel moment, monarhul britanic cu cea mai lunga domnie din istorie.

Indira Gandhi  este un simbol indian, fiind cel mai controversat om politic al Indiei, intrucat a reusit reformarea societatii indiene folosind armata atunci cand era nevoie, pentru inabusirea revoltelor care atentau la unitatea statului.

Indira s-a nascut in anul 1917, ca fiica a primului prim-ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru. Dupa moartea mamei, Indira a fost o adolescenta rebela. La maturitate se casatoreste cu jurnalistul Feroze Gandhi, cu care are o casnicie frumoasa la inceput, pana in momentul in care Gandhi s-a mutat la  Delhi pentru a-si ajuta tatal, in calitate de secretara, confidenta si asistenta. Totusi, in ultimii ani de viata ai sotului, Indira isi dedica timpul ingrijindu-l pe acesta.

In anul 1959, Indira Gandhi a fost aleasa Presedintele Congresului National Indian, iesind din conul de umbra in care a fost tinuta de tatal ei. Intrucat Nehru avea principii solide si dezaproba total orice forma de nepotism, Indira nu a putut participa la alegerile din anul 1962, cu toate ca isi dorea. Dupa moartea tatalui ei din anul 1964, Indira a participat la alegeri si s-a alaturat guvernului din functia de ministru al informatiei.

Indira Gandhi a devenit apoi cel de-al treilea prim-ministru al Indiei, fiind totodata si prima femeie care ocupa aceasta pozitie. In anul 1983, i s-a acordat Premiul Lenin pentru Pace.

Pe 31 octombrie 1984, dupa ce cazuse in dizgratie si isi facuse o multime de desmani politici, Indira a fost impuscata de catre propriile garzi de corp. A muri in masina, in drum spre spital.

Ioana D’Arc, figura emblematica a Frantei si sfanta a Bisericii Catolice, s-a remarcat prin curaj extraordinar si devotament total fata de tara si religia ei. Intr-o epoca in care armata era teritoriu pur barbatesc, Ioana a reusit sa se impuna cu succes si sa obtina rezultate pe care niciun barbat nu a izbutit sa le aiba.

Legenda spune ca Ioana, la numai 13 ani, incepe sa aiba viziuni de natura divina, care o indeamna sa isi salveze regatul de sub dominatia engleza. In anul 1429, Ioana implinise deja 16 ani si decide sa porneasca spre Chinon, intr-o audienta la Delfin, Carol al VII-lea, pentru a ii dezvalui misiunea ei divina. Ioana ii propune acestuia sa ii ofere ei posibilitatea de a conduce armatele, promitandu-i in schimb acestuia ca va inlatura poporul englez de pe teritoriul Frantei.

In mod neasteptat, regele i-a incredintat acesteia armatele, iar Ioana  isi tine promisiunea, profetiile ei implinindu-se.

Pe 24 mai este capturata de catre un cavaler burgund, ulterior fiind arsa pe rug, in urma unei acuzatii de erezie. Ioana a murit strigand numele lui Isus, fiind convinsa ca si-a indeplinit misiunea pe Pamant.

Cleopatra a VII-a a Egiptului, incoronata in anul 51 i. Hr. dupa moartea tatalui ei, s-a facut remarcata prin incercarile ei de a revigora traditiile Egiptului Antic, apeland la sprijinul lui Iulius Cezar si Marc Antoniu. Este una dintre cele mai celebre femei din istorie, in special datorita opozitiei pe care a aratat-o fata de Imperiul Roman.

Cleopatra a domnit alaturi de fratele ei, regele Ptolomeu al XIII-lea, amandoi fiind membri ai dinastiei macedonene. Cu toate ca nu avea sange egiptean, ea a fost singura din familie care a invatat limba egipteana, in semn de devotamant fata de poporul ei. Pe langa limba egipteana, Cleopatra vorbea inca 6 limbi.

La scurt timp dupa ce a urcat pe tron, un razboi civil s-a declansat odata cu aparitia conflictelor dintre aceasta si fratele ei. Pentru a-si asigura succesul, regina Egiptului l-a atras pe imparatul roman Iulius Cezar de partea ei, folosindu-si farmecele personale. Din relatia celor doi a rezultat un copil, care a urcat pe tron alaturi de mama sa, in momentul asasinarii lui Ptolomeu.

Dupa asasinarea lui Cezar, Cleopatra foloseste aceleasi farmece pentru a-l cuceri pe Marc Antoniu de aceasta data, cu care a avut doi copii, un baiat si o fata. In septembrie 31 i.Hr. a izbucnit razboiul civil dintre Octavian si Marc Antoniu, sustinut de Cleopatra. Dupa lupte grele dintre cele doua flote, Cleopatra si-a incalcat promisiunea de sustinere facuta tatalui copiilor ei si a fugit in Egipt impreuna cu armata sa. Marc Antoniu a urmat-o insa flota sa a capitulat.

Dupa acest esec, Cleopatra s-a refugiat intr-un mausoleu, iar in urma unor zvonuri legate de moartea Cleopatrei, Marc Antoniu s-a injunghiat. Inainte de a muri, a aflat ca zvonurile nu erau adevarate si a fost dus la femeia pe care o iubea. Cu ultimele puteri, acesta a rugat-o sa faca pace cu imparatul roman. La sosirea romanilor in Egipt, Cleopatra a incercat sa il seduca si pe Octavian, insa acesta nu a fost impresionat.

Fiind o femeie demna, Cleopatra a refuzat sa traiasca sub dominatia Imperiului Roman si a ales sa se sinucida, cel mai probabil prin muscaturi de vipera. 

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
01 apr