1. Forrest Gump/The Shawshank Redemption (1995)
Deşi ambele au devenit filme cult, să nu uităm că “Închisoarea Îngerilor” conduce de multă vreme topul IMDb 250, pe când celebrul film cu Tom Hanks ocupă abia poziţia 13. 1995 a fost un an incredibil pentru industria filmului. Pe lângă cele două pelicule legendare, a mai fost nominalizat şi „Pulp Fiction”, cea mai cunoscută operă a lui Quentin Tarantino.
Desigur că ne plac amândouă, sunt unele dintre cele mai bune producții din istoria filmului, dar tot ne-am fi bucurat mai mult să câștige "The Shawshank Redemption".
2. Shakespeare in Love/Saving Private Ryan (1999)
În 1998, pelicula pentru care Gwyneth Paltrow a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, şi-a adjudecat statueta pentru cel mai bun film deşi noi credem că filmul de război, “Saving Private Ryan”, ar fi meritat-o mai degrabă.
Avem dovada imdb.com, unde „Shakespeare Îndrăgostit” are o notă mai mică decât lungmetrajul regizat de Steven Spielberg, 7,2 contra 8,6. Filmul care expune ororile celui de-al doilea război mondial, cu Tom Hanks şi un Matt Damon tânăr şi adorabil, a rămas mult mai viu în mintea noastră decât povestea lui William Shakespeare.
3. Chicago/The Pianist (2003)
Adrien Brody a reuşit o performanţă extraordinară în rolul pianistului evreu Szpilman, care supravieţuieşte, într-o Varşovie devastată, celui de-al doilea război mondial, luând Oscarul pentru cel mai bun actor principal, în 2003. Filmul lui Roman Polanski a fost de departe mult mai impresionant decât musicalul “Chicago”, cu toate că a beneficiat de o distribuţie de excepţie, cu Richard Gere, Renee Zellweger şi Catherine Zeta-Jones.
Criticii de film au atacat atunci decizia luată de Academia Americană de Film, care a ales o jovială poveste „criminală" pe ritmuri de jazz, din America anilor '20, în defavoarea dramei de război bazată pe fapte adevărate. Unul dintre răspunsuri ar fi că, la începutul anilor 2000, peliculele muzicale au luat avânt de-a dreptul, iar "Chicago" a fost deschizătorul de drumuri. A fost primul musical care a câșigat premiul Oscar după Oliver!, în 1968. A plecat acasă cu şase statuete Oscar.
4. Crash/Brokeback Mountain (2006)
Mai mulți bloggeri și critici de film au considerat că povestea de dragoste secretă dintre doi cowboy homosexuali, „Brokeback Mountain”, ar fi meritat să plece acasă cu Oscarul pentru cel mai bun film, spre deosebire de câştigătorul anului 2005, "Crash". Subiectul incomod al peliculei regizată de Ang Lee, cu Jake Gyllenhal şi Heath Ledger, ar fi fost motivul pentru care Academia a ales în acel an colajul de poveşti emoționante din L.A.
Părerile sunt împărţite totuşi, unii critici au spus că drama regizată de Paul Haggis a fost una dintre cele mai bune producţii ale anului 2005, alţii au spus că e cel mai prost film de la începutul anilor 2000. Trebuie menționat totuși că filmul "Crash" a fost singurul câștigător la Premiile Oscar care nu a fost nominalizat anterior la Globurile de Aur. Și să nu uităm de Heath Ledger, un destin curmat prea devreme, care a făcut un rol memorabil în “Brokeback Mountain”, cu doar trei ani înainte să moară.
5. Slumdog Millionaire/The Reader (2009)
Regizat de Danny Boyle şi filmat în India, povestea băiatului care a câştigat concursul „Vrei să fii miliardar”, a emoţionat Academia de Film, care i-a oferit, în 2009, premiul Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu adaptat. Filmul a fost un succes de box-office, fiind aclamat atât pentru intrigă cât şi pentru soundtrack.
În schimb, o dramatică poveste de dragoste care explorează universul cărților, nu a impresionat atât de mult, cu toate că actriţa Kate Winslet a câştigat statueta pentru cea mai bună actriţă în rol principal. „The Reader” a fost foarte apreciat în rândul comunității cinematografice și i-a adus uneia dintre cele mai mari actrițe de la Hollywood singurul Oscar de până acum. Frumoasa britanică este nominalizată anul acesta pentru rolul secundar din filmul "Steve Jobs".