Fata buna cu toata lumea?
Cele mai multe dintre noi am fost educate sa fim "fete bune" cu toti cei din jurul nostru, sa avem relatii cordiale cu cat mai multe persoane, sa le sarim in ajutor altora -neglijandu-ne chiar pe noi si nevoile noastre- si sa reusim sa indeplinim cat mai multe dintre cererile celorlalti.
Chiar daca m-a mirat povestea unei prietene care, dupa ce si-a obisnuit un coleg sufocat de prea multe task-uri sa il ajute mereu, chiar daca insemna ca ea sa stea peste program sau sa fie mai putin meticuloasa cu propria sa munca, a indraznit sa spuna "Nu" si a fost martora unei crize de nervi din partea colegului, nu m-a mirat atitudinea lui. In ochii superiorilor sai el este cel care face fata unui volum enorm de munca fara a se plange si fara a cere ajutor. In ochii mei este un las.
Expertii spun ca micile lucruri cu care ne aglomeram agenda in timpul zilei sunt unul dintre principalele motive pentru care nu reusim sa avansam!
Nu renunta la atitudinea de fata buna! Scapa de ideea ca iti vei face prieteni renuntand la tine si sacrificandu-ti timpul!
Alege-ti bataliile si viitoarele succese!
Avem tendinta de a fi extrem de rezervate, mai ales atunci cand ne aflam intr-un loc de munca nou sau pe un post nou, caruia nu stim inca daca ii vom face fata. Suntem, in acea prima perioada, destul de noi la respectivul loc de munca pentru a accepta sa facem orice task ni se cere, chiar si in cazul in care nu ne sunt cerute de catre un superior. Suntem prietenoase, cat mai deschise si evitam orice conflict. Din pacate, unele dintre noi uita ca isi pot schimba atitudinea si ca nu trebuie sa se lase "calcate pe bataturi" si ca nici nu trebuie sa accepte toate sarcinile dificile, pe care ceilalti colegi le evita.
Stii ce vei demonstra facand orice ti se cere? Nimic mai mult decat ca esti dispusa sa le faci. Nu va exista niciun tort pentru "Persoana care a indeplinit cele mai stupide sarcini ale anului" si, din pacate, nu va fi randul altcuiva data viitoare cand o sarcina urata -si care nu tine de munca ta- se va ivi. Nu, va fi tot randul tau.
O persoana muncitoare si care face tot ce i se spune la perfectie nu se va face remarcata. Dar daca vei incepe sa discuti despre fiecare reusita a ta, despre lucrurile importante pe care le faci, despre sarcinile indeplinite cu brio vei descoperi ca vei fi ascultata si ca, in timp, vei putea veni cu propuneri, idei, care te vor face remarcata!
Nu neaparat! Un articol publicat chiar zilele acestea de catre psihoterapeutul si coach-ul de creativitate Eric Maisel in revista american Psychology Today sustine ca ar trebui sa invatam sa valorificam la maxim "obsesiile" noastre si perioadele de obsesie (acesta sustine ca este vorba doar de perioade)!
Mai mult, psihologul sustine ca o persoana care face lucrurile doar pe jumatate de teama sa nu cedeze obsesiei sale va deveni o persoana nefericita, care nu se simte bine in pielea sa. Iar asta e ultimul lucru pe care ti-l doresti, nu?
Mi-e frica de succes. Si tie?
Femeile au mereu impresia ca ajunse in varful carierei vor deveni femei inacrite, lipsite de orice sex-appeal, lipsite de bucuria unui camin, a unui sot sau a unor copii. Recunosc ca am avut de multe ori strangeri de inima atunci cand am pornit sa cunosc femei de succes pentru rubrica de Cariera. Nu stiam daca interviul pe care il planuiam cu o persoana de succes nu va fi, de fapt, cu o persoana trista, care sa ma "vindece" pentru totdeauna de ideea unei femei de succes. Nu a fost niciodata cazul! Toate femeile cunoscute de mine pana acum sunt femei care si-au pastrat sex-appeal-ul, feminitatea si sunt sotii si mame fericite in marea lor majoritate! Uita de aceasta prejudecata!
Ai tendinta sa te invarti in jurul cuvintelor?
Invata sa nu te pierzi cu firea si sa nu spui orice sau, si mai rau, sa te scuzi atunci cand superiorul tau iti cere o relatare la care nu te asteptai! Vei parea o persoana ametita, care nu isi gaseste cuvintele sau care nu stie despre ce este vorba! Ai mai multa incredere in tine!