Daca ti se intampla deseori sa nu te simti tocmai confortabil dupa ce ai luat masa si ai mancat mai mult decat ar fi avut nevoie organismul tau, atunco este momentul sa faci unele schimbari in stilul tau de viata.
1. Sari peste micul dejun. Oricat ai fi de ocupat si oricate scuze ai gasi pentru acest lucru, renuntarea la micul dejun poate ti se pare pe moment o modalitate foarte buna de a salva calorii, dar atunci cand se apropie urmatoarea masa a zilei, va fi mult mai probabil sa dai gres, iar silueta ta sa aiba de suferit: la pranz vei manca probabil mai mult decat ai avea nevoie si te vei infrupta din orice iti pica in mana, doar ca sa iti potolesti foamea. Daca nu ai timp sa pregatesti un mic dejun sanatos, planifica-ti din timp principala masa a zilei si gateste sau pregateste ingredientele cu o seara inainte.
2. Mananci in fata unui ecran. Intodeauna mesteci sau rontai ceva in fata televizorului sau a computerului? Ei bine, din aceasta cauza, majoritatea oamenilor ajung sa manance mai mult, sa se supra-alimenteze, de vreme ce nu sunt conectati, nu sunt dedicati complet activitatii de a manca, de a lua masa. Atunci cand mintea ta este concentrata pe intriga serialului sau show-ului tau preferat sau asupra acelor e-mailuri de la serviciu, ii este in mod semnificativ mai greu sa se concentreze pe senzatia ta de satietate - cat de satula te simti in acel moment. Asa ca respecta-ti propriile reguli: ora mesei sa ramana ora mesei, iar in acest interval televizorul, computerul si smartphone-ul sa nu fie in centrul atentiei tale.
3. Nu practici controlul portiilor de mancare. Fie comanzi o cantitate limitata de alimente – iar atunci trebuie sa fii atenta cu privire la modul in care te simti in timp ce mananci (te simti vinovata sau nu) – fie urmezi sfaturile nutritionistilor, putin duse la extrem, si pur si simplu arunci la gunoi resturile de mancare, ca sa nu mai fii tentata sa te imbuibi cu pizza sau orice altceva. Ideea este ca trebuie sa ai suficient auto-control pentru a te retrage de la masa si pentru a spune "nu" la cea de-a doua sau a treia felie enorma de pizza care este atat de tentanta, dar pana la urma tu esti cea care se cunoaste cel mai bine.
4. Confunzi foamea si setea. Multi oameni confunda senzatia de sete cu foamea. Daca ai mancat de curand si simti ca nu te-ai saturat, urmeaza acest sfat de la specialistii americani in nutritie: chiar daca iti este greu sa faci distinctia intre a-ti fi sete si a-ti fi foame, incearca sa bei niste apa si apoi asteapta 20-30 de minute pentru a vedea daca iti este in continuare foame.
5. Mananci - dar nu pentru tine, ci pentru nevoile partenerului tau. Atunci cand partenerul tau de viata nu este preocupat de supra-alimentare, poate fi destul de greu sa ramai dedicat obiectivelor tale de a manca sanatos. Nutritionistii americani au un sfat util pentru situatiile in care gatesti la tine acasa: noi toti avem ingrediente similare in bucatarie, dar facem lucrurile diferit; ideea este ca trebuie sa intelegi ca nu toti avem aceleasi nevoi sau poate ca nu toti ne indreptam catre acelasi scop in ceea ce priveste dieta sau slabitul. De exemplu, cand iesiti in oras, tu poti sa iti comanzi o salata si sa renunti la prajeli pentru un piept de pui la gratar, in vreme ce partenerul tau poate opta pentru orice preparat din meniu, fara sa te simti constransa sa comanzi lucruri care nu sunt benefice pentru silueta ta. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: 4 alimente cu care "trisezi" la dieta, bune pentru tine
3 dileme care iti distrug eforturile de a avea o dieta sanatoasa