Plina de obiecte ascutite, cu foc si suprafete alunecoase care se amesteca in "ecuatie" bucataria este deja un loc periculos pe alocuri. Pentru a scapa de povara unora dintre cele mai comune conceptii gresite, iata mai jos cateva mituri pe care cei de la TakePart le-au demontat:
1. Microundele nu te vor imbolnavi de cancer
Acest aparat electrocasnic care sta pe blatul din bucatarie are, din punct de vedere tehnic, scurgeri de radiatii - dar doar in frecvente joase, comparabile cu cele ale aparatului de radio, televizoarelor si ecranelor de laptop. Uniunea Sovietica a interzis cuptoarele cu microunde pentru scurt timp, in anii 1980 din cauza unor cercetari nefondate. Dar niciun studiu curent nu dovedeste ca aparatul acesta provoaca aparitia cancerului.
2. Nu trebuie sa pui toate alimentele in frigider
Unele fructe si legume stau mai bine pe blatul de bucatarie sau intr-un sertar de alimente. Acest grup care nu are nevoie de conditii speciale include fructele de avocado, rosiile si ardeii grasi.
3. Uneori, blenderul este mai bun decat storcatorul de fructe
Unele dovezi sugereaza ca anumite carotenoide care lupta impotriva cancerului sunt mult mai usor de absorbit din sucul presat. Cu toate acestea, descompunerea fructelor si legumelor in acest mod popular te scapa de fibre, care - stii prea bine - sunt esentiale intr-o dieta echilibrata. Daca insa arunci fructele si legumele intr-un blender (aparat care doar le amesteca, nu le stoarce de tot), vei reusi sa pastrezi proprietatile digestive esentiale intacte.
4. Nu spala puiul crud
Daca imprastii si stropesti toata bucataria cu apa cu salmonella (rezultata din spalarea puiul crud) este exact opusul unei practici sigure. Desi nu poti sa le vezi cu ochiul liber, bacteriile pot acoperi o suprafata mare si se pot raspandi pana la aproape 1 metru de chiuveta. Carnea umeda nu se frige la fel de usor, ceea ce inseamna mai putina aroma.
5. Daca pregatesti alimentele din timp, asta nu inseamna ca le distrugi proprietatile nutritive
Te gandesti sa tai si sa pregatesti alimentele din timp, pentru a avea mancare pentru toata saptamana? Nu ai de ce sa iti faci griji. Un studiu din 2006 a aratat ca depozitarea fructelor proaspat taiate - cum ar fi capsunile si pepenii galbeni - in frigider timp de cateva zile nu le reduce proprietatile nutritionale.
Citeste si: 5 alimente care alunga pofta de mancare
Dieta lui Mos Craciun - Cel mai amuzant meniu recomandat de batranelul cu barba alba
Top DIETE nebunesti in decembrie: complimente, vin si disperare