Daca o data pe luna te transformi intr-o varianta mai nebuna a ta si iti vine sa mananci tort si ciocolata la ora 2.00 dimineata, ghicesti care-i concluzia? Esti perfect normala.
Hormonii cu rol de reproducere care "ricoseaza" dintr-o parte intr-alta iti pot influenta menstruatia, fertilitatea si libidoul - dar, pe langa toate aceste lucruri evidente, hormonii iti influenteaza starea mentala, ciclul de somn si apetitul.
Foloseste acest mic ghid cu sfaturi de la specialistii americani pentru a pastra totul in limite normale.
1. Estrogenul
Estradiolul, cel mai puternic tip de estrogen, pregateste uterul pentru conceptie. Nivelurile stabile de estradiol pot stimula apetitul sexual si imunitatea.
Impacturi majore: Estrogenul trimite semnale de "crestere" fiecarei celule din corpul tau, de la sani pana la oasele tale. Dar prea mult estrogen poate determina un sindrom premenstrual sever, poate duce la probleme legate de fertilitate, chiar la aparitia cancerului la san. Dar prea putin estrogen poate duce la osteoporoza.
Actiunea de echilibrare: Atunci cand esti prea slaba (ai o talie foarte mica), acest lucru poate impiedica productia, in timp ce celulele adipoase (grase) in exces pot produce un tip de estrogen care influenteaza negativ estradiolul. Cheia este mentinerea unei greutati optime, sanatoase. Incearca sa ai un indice de masa corporala cuprins intre 18,5 si 30.
2. Progesteronul
Acesta creeaza o captuseala uterina confortabila (de exemplu, un patut pentru embrion) in fiecare luna. Nu exista conceptie? Nivelul acestui hormon scade, declansandu-ti menstruatia.
Impacturi majore: Progesteronul are un efect sedativ bland, care poate duce la un somn de toata frumusetea). De asemenea, acest hormon poate intensifica retentia de apa, senzatia de balonare si constipatia.
Actiunea de echilibrare: Din moment ce reglarea acestui hormon este esentiala pentru conceperea unui copil, multe femei care isi doresc sa devina mame apeleaza la tot felul produse. Insa specialistii te sfatuiesc sa nu te pui cu progesteronul. Ceea ce poate functiona in cazul tau: meditatia, cel putin 5 minute pe zi.
3. Testosteronul
Nu este util doar pentru barbati; acest hormon androgen ajuta ovulatia regulata si contribuie la un libidou consistent.
Impacturi majore: Nivelurile prea mari de testosteron pot cauza acnee, matrata sau pot determina aparitia parului inchis la culoare in locuri anormale. Nivelurile scazute de testosteron iti pot strica buna dispozitie si iti pot afecta sentimentul general de bunastare.
Actiunea de echilibrare: Excesul de testosteron a fost strans legat de obezitate, asa ca incearca sa depui eforturi pentru a avea un indice de masa corporala benefic, in limite normale. Daca ai un nivel scazut de testosteron in organism, alimentele bogate in zinc, cum ar fi hummusul, pot creste nivelurile. Astfel, vei avea si mai multa energie.
4. Prolactina
Acesta este un hormon produs in interiorul creierului, iar principalele lui sarcini sunt sa tina sub control eliberarea ovulelor si sa stimuleze productia de lapte la sanii proaspetelor mamici.
Impacturi majore: Desi sunt rare situatiile, nivelurile extrem de mari de prolactina pot sa iti striveasca apetitul sexual si pot sa iti produca simptome asemanatoare menopauzei. Nivelurile usor ridicate de prolactina pot suprima ovulatia. Dupa nastere, nivelurile normale de prolactina te ajuta sa scapi mai repede de kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Actiunea de echilibrare: Daca sari peste anumite ore de somn si nu prea reusesti sa dormi cat trebuie, acest lucru poate creste productia de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul si prolactina. Insa poti sa mentii prolactina la un nivel optim daca ai parte de 7 pana la 8 ore de somn in fiecare noapte.
5. FSH/LH
Hormonul de stimulare foliculara (FSH) pregateste ovulele pentru perioada propice; iar hormonul luteinizant (LH) determina eliberarea/caderea ovulelor.
Impacturi majore: Cantitatile ideale de FSH/LH pot contribui, de asemenea, la niveluri favorabile de progesteron, in vreme ce cresterea anormala a hormonului de stimulare foliculara a fost legata de probleme de memorie, insomnie si acnee.
Actiunea de echilibrare: Pastreaza masura cand e vorba de consumul de alcool, mai ales daca iti doresti sa concepi un copil. Daca bei mai mult de doua pahare de alcool pe zi, acest lucru poate influenta in mod negativ productia de FSH si LH. Sursa.
Citeste si: Vrei sa-i sucesti mintile de la prima intalnire? Du-l la...