Fa-ti o lista din timp!
Iata ce spune Monica despre pregatirile pentrru drum: "Cred ca am ramas foarte organizata din vremea cand era foarte micut si in fiecare vacanta uitam ba una, ba alta acasa si ajunsa acolo ma dadeam de ceasul mortii pentru a face rost de inlocuitori care sa fie destul de buni. Asa ca acum imi fac lista. N-am prea mult timp, asa ca imi scriu tot: ce trebuie sa iau, ce tinem cu noi in masina si ce intra in portbagaj. Dar cel mai mult ma preocup sa aiba el ce face".
Asa ca include tot ce crezi ca vei avea nevoie, dar si cateva idei care va vor ajuta sa va amuzati in timpul drumului.
Ce jocuri jucam?
E bine, spun parintii care au experienta drumurilor lungi alaturi de micuti, sa aveti la indemana mereu ceva care sa ii tina ocupati pentru putin timp. Nu conteaza ca e vorba de un creion si cateva foi pe care pot desena, de cateva abtibilduri colorate pe care le pot aranja, sorta si chiar lipi – daca nu sunt dintre acelea care se lipesc foarte bine si care pot ramane prinse pe haine sau pe tapiteria masinii – sau chiar de jocuri care sa implice intreaga familie. Va puteti juca descriind pe rand un animal (pe care sa il recunoasca si cei mici ) si rugandu-i sa ghiceasca care este, de exemplu, animalul care scoate un anumit sunet, care are un anumit colorit / blana sau care traieste intr-un anumit loc.
Si daca am asculta o poveste?
Daca piticul tau are deja cativa anisori si nu se plictiseste atunci cand asculta povesti scurte ai putea apela la un CD sau la o caseta cu povesti. Chiar daca va veti amuza la inceput la gandul ca veti sta si voi, adultii, cuminti ascultand povesti, vei vedea ca in scurt timp povestea va va captiva. Garantat, mai ales daca este o poveste frumoasa cum erau cele de pe disc din copilaria noastra.
Sigur, ca orice intentie buna, si aceasta s-ar putea intoarce impotriva ta, asa cum isi amintesc si astazi parintii Ioanei de "Povestea Printesei Asenel", pe care atunci cand avea trei anisori – astazi are cu douazeci de ani si ceva mai mult – vroia sa o asculte de cate trei sau patru ori odata, de ajunsesera sa stie fiecare oftat al fiecarui personaj al discului.
Cine canta?
Puteti cumpara un CD cu cantecele favorite ale copiilor, dar puteti folosi si propriul telefon sau player MP3 pe care ati downloadat cateva cantecele. Singura conditie? Sa aveti baterii de rezerva!
Variatia e cheia!
Niciun parinte nu va garanta ca povestile, jocurile si cantecele il vor tine ocupat pe un micut indeajuns de mult timp pentru a nu se plictisi. De aceea e bine ca mereu sa ai cel putin un as in maneca, sub forma unor magneti, a unei alte jucarii.
Nu uita, in plus, sa ii lasi sa se odihneasca – oboseala ii face pe micuti prost dispusi – si sa faceti pauze frecvente pentru mersul la toaleta sau pentru gustari.
Voi cum faceti pentru ca micutii sa nu se plictiseasca?