Dacă te confrunţi cu aspecte ale vieţii care nu sunt aşa cum ţi-ai dori, există o serie de întrebări care te pot ajuta să faci un pas înainte, conştientizând exact ceea ce vrei şi de ce îţi doreşti acest lucru.
1. De ce vreau asta?
"De ce" este cea mai importantă întrebare la care poţi răspunde. Pentru că dacă ştii de ce, probabil vei fi motivată să obţii acel lucru, indiferent de modul în care o vei face. Dacă motivul este unul important, îţi vei urmări scopul cu pasiune şi determinare, sporindu-ţi şansele ca acesta să devină realitate.
2. Ce câştig dacă fac asta?
Calea de la punctul în care te află către cel în care vrei să ajungi nu este mereu netedă, fiindcă există circumstanţe neprevăzute şi experienţe neaşteptate. Adevărata luptă se dă, însă, în interior, ca rezultat al motivelor care te determină să mergi înainte. Pe de o parte există o latură care vrea să se bucure de plăcerile momentului, iar pe de altă parte există latura care vrea să obţină satisfacţie pe termen lung. Pentru a fi compet dedicată ţelului tău, e bine să faci o listă cu lucrurile pe care le câştigi dacă ajungi la ţelul stabilit pe termen lung, astfel încât să obţii satisfacţia de moment din investirea efortului.
3. Ce pierd dacă fac asta?
Uneori, preţul plătit depăşeşte avantajele obţinute la final, oricât de bune ar părea acestea. Acest lucru se întâmplă pentru că te temi că vei pierde ceva pe parcurs. Aşadar, dezvoltă o atitudine plină de curiozitate autentică şi întreabă-te ce câştigi dacă stai în banca ta şi ce pierzi dacă faci o schimbare. Poate fi ceva tangibil, monetar, ceva care te afectează fizic sau ceva mai adânc, cum ar fi imaginea perfecţiunii, legată de sinele psihologic.
4. Şi dacă nu fac nimic?
Când teama de schimbare este mai mare decât teama de a rămâne blocat în acelaşi loc, merită să îţi aminteşti că lucrurile nu pot rămâne neschimbate la nesfârşit, în ciuda legii lui Newton cu privire la inerţie. Viaţa îşi exercită forţa asupra individului şi chiar dacă nu faci absolut nimic, situaţia se poate înrăutăţi. Dacă crezi cu tărie în ţelul pe care ţi l-ai propus, scrie pe o hârtie cât de rău îţi poate fi dacă nu faci nimic, pentru a obţine motivaţia necesară ca să faci un pas înainte.
5. Şi dacă reuşesc?
Imaginaţia poate fi o binecuvântare sau un blestem. Suntem negativişti din fire şi folosim această capacitate pentru a crea scenarii negre, care ne determină să nu acţionăm aşa cum ne-am dori. În schimb, dacă foloseşti imaginaţia pentru a vedea cum ar arăta varianta în care ai obţinut cel mai bun rezultat posibil, se instalează o stare emoţională pozitivă, care te umple de speranţă şi optimism. Comparând această imagine cu situaţia prezentă, devii convins că e mai bine să acţionezi.