Descoperă în acest articol de ce oamenii inteligenți se simt adesea singuri, nefericiți și pierduți.
1. Tind să supraanalizeze orice
Cei cu IQ ridicat au tandința să analizeze fiecare eveniment din viața lor și în timp să se simtă epuizați de acest lucru, pentru că îi cuprinde teama și dezamăgirea, apoi au adevărate dileme.
Scriitorul Robert Taibbi recomandă ca fiecare să-și accepte greșelile și să recunoască că uneori oricine poate avea probleme. Oamenii nu sunt perfecți deci n-ar trebui să se facă o tragedie dintr-o bârfă sau o critică constructivă. Vei vedea că îți va fi mult mai bine dacă vei trage concluzia și vei trece mai departe.
2. Cer prea mult de la sine și de la ceilalți
Oamenii deștepți știu exact ceea ce vor și sunt foarte idealiști, tocmai de aceea le este greu să renunțe la așteptările lor, iar acest lucru îi împiedică să primească satisfacție din activitățile care în mod normal le-ar aduce acel sentiment mult râvnit de bucurie.
În cartea „True Happiness” Martin Seligman, un psiholog de la University of Pennsylvania propune ca în fiecare zi să fii recunoscătoare pentru ceva. Încearcă să-ți aduci aminte lucruri și evenimente pentru care merită să mulțumești lumii, această practică te va distrage de la gândurile negative și vei putea să te concentrezi pe multe alte lucruri. Mai poți încerca să ții un jurnal în care să notezi tot ce ține de tine și familia ta, prieteni, sănătate, educație și libertate.
3. Lipsa relațiilor apropiate
Toată lumea vrea să aibă pe cineva cu care să-și împărtășească gândurile intime, dar este foarte dificil pentru oamenii cu adevărat deștepți să discute deschis cu cineva, pentru că deseori sunt prost înțeleși sau deloc. Ei vor să vorbească despre lucruri importante și ideile lor sunt rareori înțelese. Potrivit cercetătorilor, oamenii cu un IQ ridicat percep socializarea ca pe o experiență mai dureroasă decât singurătatea.
Încearcă să-i ignori pe cei care te trag în jos și încearcă să găsești oameni noi, a căror companie să te inspire. Apreciază relațiile pe care le ai deja și vei scăpa de sentimentul de nefericire, conform psihologului David G. Myers.
4. Au probleme psihologice
Multe cercetări au confirmat că intelectualii suferă de diverse afecțiuni mentale. Oamenii de știință n-au putut dovedi legătura directă dintre IQ și aceste afecțiuni, dar toate acestea duc, de cele mai mult ori la depresie.
Soluția acestei situașii este să-i ajuți pe cei din jurul tău, fie că este vorba despre străini sau cunoscuți, pentru că această experiență îți conferă un sentiment de satisfacție mai mare decaât dacă ai ignora problemele cuiva. În plus aceasta este scuza perfectă de a fii ocupată și a ignora în schimb gândurile negative.
5. Caută să se ridice mereu la înălţimea așteptărilor celorlalți
Succesul academic al acestor oameni duce la și mai mari așteptări din partea celorlalți. O astfel de presiune îi dărâmă în special pe copiii talentați, care sunt privați de copilărie.
Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi își sfătuiește clienții aflați în această situație: „Concentrarea excesivă pe pe propria persoană și anxietatea resimțită, precum și preocuparea constantă cu privire la imaginea personală în ochii altora îi face pe mulți oameni să nu se mai poată simți bine. Încercaț să tratați procesul de învățare precum un joc și să vă implicați total doar pentru a nu vă bloca în micile piedici de pe drumul succesului.”
5 lucruri care fac dificil ca un om deştept să fie fericit
Oamenilor cu un IQ ridicat le este greu să fie cu adevărat fericiți și există anumite motive destul de clare.