Si cand spunem asta gandeste-te si la urmatoarele:
1. Este unul dintre cele mai vechi orase ale Terrei, originile Atenei datand din anul 3000 IC. Atena se lauda cu supranumele de “leagan al civilizatiei”, locul in care au luat nastere democratia, filosofia occidentala, Jocurile Olimpice, stiintele politice, literatura, principiile matematice si teatrul. De asemenea, orasul a trecut prin toate formele de guvernare cunoscute pana in ziua de azi.
2. Casa zeilor. Grecii antici credeau ca lumea e condusa de mai multi zei, fiecare dintre ei avand istoria si insusirile lui. Muntele Olimp era locul de unde acestia conduceau lumea iar legenda spune ca Atena si Poseidon au fost cei doi zei care au binecuvantat orasul. Poseidon i-a oferit darul apei iar maslinul plantat de Atena a castigat favorurile celorlalti zei. De atunci, maslinul este considerata o planta sacra in Grecia.
3. Primele Jocuri Olimpice. Cele antice au avut loc in Atena, in anul 776 IC. Oamenii veneau din toate colturile tarii pentru a lua parte la ele iar invingatorilor li se punea pe frunte cununa cu lauri. Tot in Atena au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne, in 1896, capitala Greciei gazduindu-le inca o data, in anul 2004.
4. Originile teatrului. Tragediile grecesti se jucau in onoarea lui Dionisos, zeul vinului. Pe de alta parte, comediile se adresau poporulu, maselor largi, saracilor. Doar baietilor li se permitea sa joace in piesele de teatru si acestia trebuiau sa poarte masti care infatisau caracterul respectiv.
5. Acropole. Orasul Inalt situat pe dealul sacru, acolo unde grecii antici au construit o multime de temple pentru a-si adula zeii. Cel mai important dintre acestea este Parthenonul, dedicat zeitei Atena, cea de la care orasul si-a luat si numele. Vreme de 20 de secole, Acropole a supravietuit numeroaselor dezastre naturale sau razboaie. Lordul Elgin, un fost ambasador la Constantinopole, a luat aproape intreaga colectie de statuete, vase si monumente de pe Acropole si a vandut-o Muzeului Britanic, fapt ce a generat o intreaga disputa britano-elena.