Iată câteva idei care trebuie neapărat să reiasă din discursul tău, conform recomandărilor unui manager al departamentului de resurse umane citat de cei de la careerealism.com:
1. "Nu trebuie să-mi spuneţi ce trebuie să fac de două ori."
Orice angajator vrea să ştie că poate da instrucţiuni clare o sigură dată şi că sarcina va fi îndeplinită cu succes, conform cerinţelor.
2. "Voi duce la bun sfârşit orice sarcină, indiferent de circumstanţe."
Angajatorul vrea să ştie că vei investi toate resursele de care dispui pentru a îndeplini cerinţele postului. Ba mai mult, că te vei da peste cap atunci când întâmpini dificultăţi şi că vei găsi mereu o modalitate de a o scoate la capăt.
3. "Sunt o fire agreabilă."
Ca angajat, trebuie să arăţi că vei dovedi spirit de echipă în orice situaţie, că nu vei crea confuzii, conflicte şi că nu vei pune la îndoială autoritatea superiorilor.
4. "Primesc instrucţiuni, învaţ repede şi sunt deschis la critici constructive."
Angajatorul vrea să ştie că atunci când nu reuşeşti să duci o sarcină la bun sfârşit sau atunci când faci ceva greşit eşti dispusă să înveţi şi să nu mai repeţi greşelile pe viitor. Chiar dacă excelezi în domeniu, angajatorul vrea să ştie că nu faci nazuri atunci când îţi este prezentată o altă perspectivă.
5. "Sunt un angajat loial."
Loialitatea trădează un angajat care nu îşi va vorbi de rău angajatorul pe la colţuri şi va face tot ce poate pentru a promova compania prin discursul şi comportamentul său atât în timpul programului, cât şi în timpul liber. Pentru a arăta că eşti, într-adevăr, loială, discursul tău trebuie să trădeze că vei încerca să fii un angajat exemplar, fie că vei lucra în cadrul companiei pentru un an, doi sau zece. Iar atunci când părăseşti compania, angajatorul trebuie să fie convins că o vei face în mod amiabil şi responsabil.