În funcţie de ţara în care ai ales să locuieşti este posibil să te aştepte o pensie fie de la guvern, fie de la locul de muncă sau chiar din economiile pe care le-ai făcut de-a lungul anilor. Nu ai de unde să ştii dacă îţi va fi de ajuns, însă cercetarea "We’ll Live to 100 – How Can We Afford It?" (Vom trăi 100 de ani - cum ne vom permite acest lucru?), un nou studiu al World Economic Forum, a analizeazat criza mondială a pensiilor şi scoate în evidenţă următoarele probleme:
1. Trăim cu mult mai mult timp decât a fost proiectat sistemul de pensii să reziste
În marea majoritate a ţărilor civilizate vârsta de pensionare este 65 de ani (60 în Japonia), doar că acest lucru s-a stabilit din 1960, pe baza speranţei de viaţă de atunci şi luând în considerare câţi ani poate cotiza cineva. Dacă ne uităm la speranţa de viaţă a oamenilor în anul 2015 , putem observa că se trăieşte, în medie, între 8 şi 11 ani mai mult decât era preconizat (cu 16 ani mai mult în Japonia). Asta înseamnă că sistemul de pensii trebuie să aibă până la de trei ori mai mulţi bani
2. La ora actuală există o discrepanţă între cât trebuie pentru a acoperi toate pensiile şi ce este de fapt disponibil
Este greu de stabilit ce înseamnă o pensie corectă, dar o presupunere bună este aceea că vom avea nevoie de mai puţini bani la pensie, datorită celor cotizaţi la asigurările de sănătate. Există trei mari surse de venit la pensie: suma asigurată de stat, veniturile din alte ocupaţii şi economiile personale. Din cauza faptului că astăzi trăim mai mult, există o discrepanţă între ceea ce avem la dispoziţie la vârsta pensionării şi ceea ce avem de fapt nevoie. Chiar şi în ţările foarte bine dezvoltate există această problemă, nemaivorbind despre cele supra-populate, precum India şi China.
3. Problema este mai gravă la femei
Ca şi când problema vârstei nu ar fi suficientă, femeile cu 30%-40% mai multe obstacole, întrucât salariul lor este mai mic, deşi speranţa lor de viaţă este mai mare şi banii pentur pensii trebuie să acopere mai mult.
4. Diferenţa dintre fondul de pensii şi ralitate se măreşte pe zi ce trece
Problema se agravează pentru toate ţările, deoarece odată cu noile tehnologii şi descoperiri medicale speranţa de viaţă creşte şi este de sperat să se întâmple asta dar acest schimb demografic duce şi la îmbătânirea populaţiei, ceea ce pentru unele sisteme înseamnă mai puţini oameni capabili să muncească, întucât cuplurile se căsătoresc din ce în ce mai târziu şi fac mai puţini copii care să vină să susţină din spate pensiile.
5. Trebuie să acţionăm acum
Aceasta este o problemă delicată, deşi este uşor să ignorăm viitorul, dacă se merge la fel ca până acum riscăm să avem o gaură în economia mondială. Drept pentru care trebuie revizuit plafonul de pensii, găsit mai multe mijloace pentru ca toată lumea să poată face economii, sprijinirea eforturilor individuale de a face educaţie economică din şcoală, comunicare transparentă despre pilonii de pensie, oferirea cetăţenilor de informaţii despre drepturile lor financiare.
5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre criza mondială a pensiilor
Indiferent de vârsta la care plănuieşti să ieşi la pensie trebuie să te gândeşti dacă ai această posibilitate.