1. Lucreaza pentru companie, nu pentru tine
Da, reprezentantii departamentului de HR au rolul de a spijini angajatii, dar pana la urma, au fost angajati pentru a proteja mai degraba interesele companiei si pentru a ajuta ca aceasta sa prospere.
Asadar, sa nu te mai mire cand angajati valorosi sunt pusi pe liber sau de ce un manager care ia decizii in defavoarea echipei este sustinut de cei de la resurse umane, ci aminteste-ti ca sunt platiti de sefii tai, nu de tine.
2. Nu exista egalitate intre angajati
Desii managerii de HR vorbesc despre toti ca fiind talentati si apreciati, sa nu crezi ca vad fiecare angajat pe picior de egalitate cu ceilalti. Intr-o organizatie, indivizii sunt impartiti in caregorii. Spre exemplu, exista cei cu potential sau cei care vor fi primii pe lista disponibilizarilor. Nu ai de unde sa stii in ce grup ai fost incadrata, insa aceste clasificari afecteaza totul de la oportunitatile de dezvoltare si promovare si pana la sansa ta de a primi o marire de salariu.
3. Trebuie sa-i cunosti
Desi managerul este cheia catre o avansare, cei din departamentul de HR au un impact puternic asupra carierei tale, asa ca ai grija sa faci o impresie buna, pentru ca atunci cand vad un om cu potential, cu siguranta vor da vorba mai departe. Daca nu-i cunosti, probabil nici ei nu te stiu pe tine, fiindca nu te-ai evidentiat in niciun fel si sansele ca ei sa te recomande atunci cand vine vorba de un post nou sau o alta oportunitate pe plan profesional scad dramatic.
4. Ai grija ce discuti!
Desi crezi ca este o discutie privata, intre tine si unul dintre reprezentantii din departamentul de HR, in incercarea de a dezvolta o relatie mai stransa, detaliile pe care le dezvalui pot ajunge la urechile sefului. Sunt obisnuiti sa discute subiecte sensibile, asa ca s-ar putea sa te simti ca la psiholog si sa dezvalui mai mult decat trebuie.
5. Fa-le ziua mai buna!
Cei din departamentul de HR primesc adesea plangeri si reprosuri, asa ca vor aprecia un mesaj obiectiv, un feedback care sa nu arate cu degetul si sa nu-i critice pe ei pentru tot ce nu merge prost in companie.
Citeste si:
Secrete din departamentul de HR, cu Lavinia Tanculescu: "Nu poti si nu trebuie sa..."