Iata cinci conceptii gresite pe care le au femeile cu privire la cancerul mamar:
1. A fost depistat un nodul la san, iar asta inseamna ca ai cancer - gresit!
Specialistii spun ca 8 din 10 noduli nu sunt cancerigeni. Daca simti la palpare o masa sau un nodul pe care nu l-ai simtit anterior, adreseaza-te doctorului imediat. Este extrem de important ca, lunar, sa iti faci un autocontrol in zona sanilor, iar dupa o anumita varsta, este necesar periodic un control de specialitate.
2. Cancerul mamar afecteaza numai femeile dupa o anumita varsta - gresit!
Este adevarat ca, o data cu inaintarea in varsta, riscul cancerului mamar creste, insa cancerul mamar poate fi depistat la orice varsta. Intre zero si 39 de ani, una din 231 de femei poate fi diagnosticata cu cancer mamar; intre 40-59 de ani, aceasta medie scade la una din 25 de femei; iar intre 60-79 de ani, una din 15 femei poate avea cancer mamar.
3. Utilizarea unui deodorant/ orice fel de antiperspirant creste riscul de cancer mamar - gresit!
Nu exista nici o descoperire care sa faca dovada ca utilizarea acestor produse provoaca sau creste riscul aparitiei cancerului mamar, spun specialistii.
4. Prin interventia chirurgicala, celula canceroasa vine in contact cu aerul, ceea ce duce la expansiunea acesteia - gresit!
Daca medicii ti-au spus ca ai cancer si la alte organe, te gandesti ca celula canceroasa a venit in contact cu aerul la prima interventie chirurgicala, ceea ce a provocat expansiunea acestei boli. Insa specialistii spun ca acest tip de cancer poate ramane mult timp in faza statica (adica nu iese si infesteaza alte organe). Cu alte cuvinte, interventia chirurgicala nu provoaca extinderea cancerului.
5. Radioterapia creste riscul repetarii cancerului mamar - gresit!
Tratamentul cu radioterapie are ca scop reducerea riscului de repetare a cancerului mamar la acelasi san. Aplicarea tratamentului de radioterapie nu provoaca repetarea cancerului la celalalt san. Aplicarea acestui tratament in zona bolnava nu dauneaza altor celule din restul corpului. Sursa: Dr. Doc. Hasan Karanlik, din cadrul unui spital din Istanbul.
Citeste si: Cancerul mamar creste riscul de a dezvolta alta tumoare
Saliva identifica prezenta cancerului mamar
Spune-mi ce greutate a avut copilul tau la nastere ca sa afli riscul de cancer mamar
A invins cancerul mamar si acum are o tumoare la creier - Vezi cine este vedeta urmarita de ghinion
Cancerul de san: 10 mituri demontate
Iulia Fratila: "M-am vindecat de cancer schimbandu-mi stilul de viata"