Majoritatea femeilor au o multime de conceptii gresite despre fertilitatea lor, pottrivit unui studiu recent publicat in jurnalul "Fertility & Sterility". Daca in liceu era jenant sa ai informatii gresite, acum nu iti mai permiti sa crezi in mituri care chiar iti pot da peste cap sansele de a ramane insarcinata.
Iata unele dintre cele mai comune mituri pe care acest studiu le-a descoperit in randul femeilor:
MIT: 1. Ciclul tau menstrual neregulat nu iti va afecta sansele de a ramane insarcinata. Daca menstruatia ta este extrem de imprevizibila, cu siguranta ea poate avea un impact asupra perioadei de timp de care ai nevoie pentru a ramane insarcinata. Daca ai doar cateva menstruatii pe an, acestea iti reduc automat probabilitatea de a concepe un copil, spune autorul acestui studiu, Dr. Lubna Pal.
MIT 2. Daca faci sex de mai multe ori pe zi (nu doar o data) iti va creste sansele de a ramane insarcinata. Jumatate dintre femei cred, in mod fals, acest mit. Desi pare probabil, cu siguranta nu este adevarat. Spre deosebire de femei, care elibereaza un ovul la fiecare ciclu, la o ejaculare exista milioane de spermatozoizi si este nevoie doar de unul pentru a se produce fecundarea. Daca ai parte de acte sexuale de mai multe ori intr-o zi, asta nu iti va spori sansele ca acel unic spermatozoid sa ajunga acolo unde trebuie, subliniaza autorul studiului.
MIT 3. Acea boala cu transmitere sexuala pe care ai avut-o la 20 de ani probabil nu ti-a afectat fertilitatea. Mai mult de un sfert dintre femei nu stiu impactul pe care bolile cu transmitere sexuala il pot avea asupra fertilitatii. Din pacate, multe boli cu transmitere sexuala precum chlamydia, gonoreea si boala inflamatorie pelvina pot duce la vatamarea trompelor uterine. Iar cand trompele sunt blocate, sansele ca spermatozoizii sa intalneasca ovulul sunt scazute. Si chiar daca se intalnesc si are loc fecundarea ovulului, sansele de a avea o sarcina extrauterina cresc si mai mult, in functie de cat de afectate sunt trompele uterine.
MIT 4. Inaintarea in varsta nu are un impact major asupra fertilitatii - multe femei fac copii la 40 de ani! In mod socant, o cincime dintre femei nu sunt constiente de efectele pe care le are inaintarea in varsta asupra fertilitatii lor. Desi este cert ca multe femei raman insarcinate mai tarziu de-a lungul vietii lor, asta nu inseamna ca este usor sa conceapa un copil dupa 30-35 de ani. In general, in jurul varstei de 36-37 de ani, femeile incep sa observe o schimbare in capacitatea lor de a concepe un copil, spune autorul studiului.
MIT 5. Anumite pozitii sexuale iti cresc sansele de a ramane insarcinata. Nu, gravitatia nu joaca un rol in conceperea unui copil, desi mai mult de o treime dintre femei cred ca anumite pozitii sexuale ar putea sa functioneze mai bine in cazul lor, decat in cazul altora. Desi aceasta credinta este complet falsa, nu este chiar un mit daunator in care sa crezi. Adica nu va avea un impact negativ asupra sanselor tale de a ramane insarcinata. Sursa: womenshealthmag.com.
Citeste si: Stylish pana in ultima luna de sarcina: Gwen Stefani te invata cum!
Obiceiuri enervante ale mamei moderne - Te regasesti?
Calugarita care a socat medicii nu stia ca este insarcinata!
Carmen Bruma recomanda o salata pentru femeile gravide
Pe perioada sarcinii, Dana Rogoz a inlocuit cafeaua - Iata ce varianta a ales