Janet McAllister, entomolog la Division of Vector-Born Diseases de la Centers fot Disease Control and Prevention, a oferit pentru huffingtonpost.com informatii legate de cele mai comune preconceptii in ceea ce priveste tantarii.
Toti tantarii sunt la fel
Multi oameni, daca sesizeaza diferenta dintre tantari, presupun ca este una minima, cum ar fi, sa zicem, diferenta dintre tipurile de pisici de casa. Nu-i chiar asa. Specii diferite de tantari sunt precum o pisica si un leu. Au comportamente diferite, preferinte in ceea ce priveste hrana si locul unde traiesc. Speciile urbane nu se descurca la tara si unele specii supravietuiesc intr-o regiune specifica. Tipurile de tantari carora le place mediul in care traiesti pot influenta si bolile la care esti expus, in plus, doar femelele musca.
Toti tantarii poarta boli
Sunt peste 3.000 de specii de tantari in intreaga lume, insa doar cateva sute sunt periculosi la acest capitol. Majoritatea speciilor nici macar nu musca, iar altele prefera animalele.
Cei care poarta boli sunt concentrati in anumite tari. Spre exemplu, cei care poarta virusul West Nile si virusul encefalitei St. Louis vin din specia Culex. Dar asta nu inseamna ca doar aceste sunt capabile sa transmita acest virus.
O iarna uscata inseamna mai putini tantari vara
E adevarat ca ei se imperecheaza in apa, dar secetele sunt de regula cele care favorizeaza raspandirea bolilor. Asta e pentru ca apa concentrata, mai murdara si mai bogata in microorganisme, este mult mai atractive pentru speciile de tantari care poarta boli. In plus, lipsa de apa inseamna ca tantarii si pasarile - adica cei care poarta cele mai multe boli - sunt obligati sa se inghesuie pe resursele limitate, dand nastere astfel unui mediu propice dezvoltarii bolilor.
Tantarii prefera oamenii cu sangele “dulce”
E drept ca unii oameni atrag mai multi tantari decat altii, nu are legatura cu nivelul zaharului din sange, parfumul floral sau alte motive pe care oamenii le invoca.
Fiecare specie este atrasa de ceva anume. De regula, dioxidul de carbon, acidul lactic si alte bacterii din organismul uman atrag tantarii. Astfel, unii oameni expira mai mult CO2, altii transpira mai mult. In plus, esti o tinta sigura pentru tantari dupa antrenamente intense, intrucat apare combinatia de transpiratie, dioxid de carbon si acid lactic.
Usturoiul tine tantarii departe
Nu exista dovezi stiintifice care sa confirme acest fapt. In schimb, alege un spray repelent pentru a fi sigura ca scapi basma curata.