Proasta funcționare a vezicii urinare duce către incontinență și alte efecte negative, drept pentru care această stare ar trebui tratată imediat și iată cum o poți face.
1. Controlează câte lichide bei
Este important să bei suficientă apă cât să te menții hidratată, dar dacă bei prea multă, de fapt nu este atât de sănătos, deoarece te face să te duci de prea multe ori la toaletă. Pentru a evita suprasolicitarea vezicii, mai bine reduci cu 25% cantitatea de lichide, ca să nu fii plină. De asemenea, ar trebui să eviți cafeaua, ceaiul negru,
alcoolul și băuturile acidulate.
2. Antrenează-ți vezica
Programează-ți mersul la toaletă - Pentru a preveni incontinența urinară, încearcă să-ți dai seama cât de des te duci la toaletă notându-ți undeva acest lucru, de fiecare dată. Apoi adaugă câte 15 minute la ora respectivă, adică dacă te duceai în fiecare oră încearcă să te duci la câte o oră și un sfert. Du-te la toaletă la fiecare vizită programată chiar dacă nu îți vine să faci nimic.
Întârzie urinarea - Poți să exersezi prin prelungirea perioadei dintre urinări. Începe cu câte 30 de minute și urcă apoi la câte 3-4 ore. Atenție însă că această metodă se poate folosi doar pe termen scurt, deoarece dacă te abții, toate toxinele rămân în organismul tău.
Încearcă să urinezi de două ori într-o perioadă foarte scurtă de timp - Când ai terminat de urinat, mai așteaptă 20-30 de secunde, apoi apleacă-te puțin în față și încearcă din nou.
3. Ține-ți sub control greutatea
Dacă ești supraponderală, problemele cu vezica urinară se agravează din cauza presiunii exercitate și duc la incontinență pe bază de stres, în urma căreia îți scapă mici cantități de urină dacă ești activă. Dacă slăbești îți va fi mai ușor să ții sub control mușchii pelvini.
4. Încearcă acupunctura
Unele studii arată că acupunctura aplicată în zona lombosacrală stimulează refacerea zonei lombare și implicit a vezicii urinare. Astfel vei putea controla mai bine urinarea, deoarece vei scăpa de stresul și tensiunea acumulate în zona respectivă.
5. Întărește-ți mușchii
Pentru a putea ține sub control urinarea, trebuie să-ți întărești mușchii vezicii. În primul rând, trebuie să-i identifici și o poți face foarte ușor prin oprirea fluxului în timpul urinării, apoi, timp de cel puțin 6 săptămâni să faci aceeași mișcare în mod repetat. Vestea bună este că aceste exerciții tip Kegel pot fi făcute oriunde, fără să observe nimeni.
5 moduri în care poți trata vezica hiperactivă
Majoritatea oamenilor se duc la toaletă de 6-7 ori pe zi, dar dacă simți nevoia să o faci de mai multe ori sau ți-e greu să te ții și te trezești de mai mult de două ori pe noapte ca să mergi la toaletă, atunci vezica ta este hiperactivă.