S-ar putea să vezi granițele ca pe limitele în gândire pe care ți le setezi pentru a avea grijă de tine însăți, dar din afară sunt considerate momentele în care tu închizi relația cu cineva și precum un ghid pentru cei din jurul tău, ca aceștia să știe cum să se comporte. Aceste limite, dacă sunt puse cu măsură, fac toate relațiile să înflorească și te mențin pe tine pe linia de plutire. Granițele pe care le ai provin din felul în care ai fost crescută și sunt formate pe baza valorilor tale morale și a mediului ambiant, dar iată cum să te asiguri că funcționează în beneficiul tău.
1. Ține mereu minte de ce
Cea mai mare parte a stresului resimțit vine din faptul că din punct de vedere psihologic nu raționezi cu mediul înconjurător și nu te simți în siguranță. Granițele bune sunt cele care te ajută să te simți bine și să ai grijă de tine.
2. Fă o listă cu limitele pe care ți le impui
Pe lângă cele considerate obișnuite, de a fi punctuală și a avea relații intime doar cu persoana iubită, ia-le considerare și pe următoarele:
- Când să-ți asumi un risc
- Când să ceri ajutorul cuiva și când să te descurci singură
- Când să te distanțezi de un grup de oameni
În plus, dacă vreodată consideri că viața ta s-a schimbat, poți lua în considerare modificarea acestor limite auto-impuse sau alte alternative, deoarece nu vrei doar să identifici probleme ci vrei să și progresezi. Fii calmă și nu mai încerca să-i controlezi pe ceilalți cu părerile tale, dacă vrei să ai parte de experiențe plăcute și amintiri de neuitat, iar dacă vrei ca ceilalți să te înțeleagă, fii clară și concisă în exprimare, dar încearcă să te pui un pic și în locul lor, deoarece empatia este o forță foarte puternică. Dacă vrei să faci o schimbare, trebuie să începi de la tine nu din exterior și pentru a putea gândi coerent poți face diverse tipuri de activități fizice sau chiar practica anumite tehnici de meditație. Ceea ce te mai poate ajuta în acest sens este să vizualizezi rezultatul unei acțiuni înainte de a o face.
3. Comunicarea
Pentru a menține totuși anumite limite în relațiile pe care le ai, încearcă să-ți dai seama de felul în care comunici aceste limite și mai exact tonul pe care-l folosești când spui anumite cuvinte. Când ai posibilitatea, pregătește-ți din start un discurs studiat și folosește mai mult persoana I singular decât a doua singular, pentru a indica felul în care te simți tu, nu pentru a pune accentul pe greșelile celor din jur.
4. Flexibilitate
Trebuie să ai mereu în vedere că ești într-o continuă călătorie și că este omenește să greșești, iar unele limite pot fi adaptate nevoilor și realităților în care trăiești, deoarece dorințele și nevoile tale se schimbă o dată cu trecerea timpului.
5. Ai răbdare
Nu te grăbi să judeci pe cineva sau o situație decât dacă situația ta actuală îți pune cu adevărat în pericol sănătatea fizică sau psihică. Ai mereu răbdare cu tine însăți și fii calmă, deoarece relațiile vin și pleacă, iar tu ești într-o continuă dezvoltare.