Desigur, acum există tot felul de programe online prin care copiii pot ține legătura cu colegii și profesorii, dar trăirile sunt altele. Chiar dacă te doare sufletul să-ți vezi copilul că trece prin această perioadă grea, ești neputincioasă în fața situației, dar experții îți recomandă anumite măsuri pe care le poți lua.
1. Recunoaște-i durerea
Chiar dacă realizezi sau nu, elevii din ani terminali simt această pauză impusă ca pe o pierdere, deoarece acesta era anul lor de glorie, iar tu trebuie să te porți cu grijă, deoarece să pierzi o așa perioadă frumoasă din viață este dureros. E important să empatizezi cu adolescentul și să nu-i negi dreptul la nici un sentiment sau emoție.
2. Nu face comparații
Nu doar copilul tău a lucrat din greu în ultimii 8 sau 12 ani de școală, ci și tu, care ai fost la ședințe cu părinții, ai vorbit cu profesorii, i-ai dat bani de diverse materiale școlare și excursii, iar acum s-ar putea să nu mai ai ocazia să-ți vezi copilul absolvind și să-i faci poze îmbrăcat frumos, cu diploma în mână. Fiecare dintre voi are dreptul să sufere în această perioadă, dar fiecare are viața lui, deci nu compara situațiile. Anularea tradițiilor școlare va pune amprenta asupra tuturor și te va influența și pe tine, mai ales dacă ai un singur copil, dar este important de văzut dacă și adolescentul îți împărtășește sentimentele sau din contră, chiar se bucură că nu mai trebuie să treacă prin festivități.
3. Întreabă-l ce-i trebuie
Indiferent cât de mult ți-ar plăcea să preiei controlul în această situație, întreabă-ți mai întâi copilul ce anume are nevoie. Dacă vrea doar să fie lăsat în pace să se joace pe calculator, lasă-l o vreme, atâta timp cât învață totuși pentru examene, dar nu forța o conversație cu el ci lasă-l să șite că ești pregătită oricând să-l asculți. De asemenea, nu-i oferi prea multe sfaturi, pentru că oricum nici tu nu știi cum va evolua situația. S-ar putea să-ți fie greu să accepți faptul că nu are nevoie de ajutorul tău acum și chiar mai greu să vezi că nu poți face nimic dacă este supărat, dar de fapt nu-l ajută prea mult dacă-l forțezi să vorbească când nu este pregătit.
4. Găsește diverse moduri de a vă informa despre licee sau facultăți
Elevii din ani terminali trebuie să se decidă acum unde vor să-și continue studiile și poate că ar fi vrut să meargă la „Ziua Porților Deschise” sau să-și viziteze rude și prieteni mai mari, pentru a vedea exact care e atmosfera undeva și care sunt dotările într-o instituție de învățământ, dar din cauza incapacității de a procesa toate cererile de înscriere, multe instituții de învățământ și-au prelungit deja termenele de înscriere, așa că puteți sta oarecum liniștiți și în unele cazuri puteți face chiar tururi virtuale sau conferințe video cu psihologii școlari sau diverși profesori. În tot acest proces poți lua legătura cu angajații liceelor sau ai facultăților, pentru a le pune orice fel de întrebare, pe diverse canale de comunicare.
5. Fii creativă
Din păcate nu poți ține o petrecere în locul balului de absolvire, dar îi poți face copilului tău mai suportabile următoarele luni. Înainte de a face însă orice, vorbește cu el, pentru că până la urmă este viața lui și s-ar putea să nu fie încă pregătit să sărbătorească alternativ. De exemplu, poți inventa o falsă absolvire virtuală, la care să participe toate rudele și prietenii vorștri, timp în care veți avea ocazia să vă prostiți cât de mult vreți.
5 moduri în care să ajuți un elev din clasele terminale să treacă peste această perioadă
Gândește-te la ultimul tău an de generală sau liceu și adu-ți aminte cum simțeai că ești liberă imediat după vacanța de primăvară, deoarece profesorii începeau să aibă așteptări mai mici de la tine în timpul orelor, lăsându-te să înveți pentru materiile la care vei da examen și așteptai cu nerăbdare banchetul...