Un studiu recent realizat de către specialiștii de la Head and Neck Cancer Foundation (HNCF) arată că femeile nu știu cum să identifice primele semne ale cancerului în gură și doar puțin peste un sfert dintre ele, adică 26% se duc la dentist cel puțin o dată pe an, iar una din 10 declară că nu își face niciodată programare la dentist. În plus, 72% dintre participantele la stiudiu au spus că dentistul lor nu le-a verificat niciodată de cancer bucal sau că cel puțin nu le-a zis că ar face-o.
Campania #GetMouthyAboutCancer încurajează și învață pe toată lumea să-și verifice cavitatea bucală întâi acasă, apoi la un specialist, pentru a evita semnele care rămân după orice operație pe gât de la disecții sau oase scoase, deci iată cum în 60 de secunde poți preveni un dezastru.
1. Uită-te la toată fața ta
Fă-ți o programare la medic dacă vezi vreo umflătură după ce îți analizezi cu atenție toată fața sau dacă observi vreo aluniță nouă sau una veche care brusc a crescut. Nu uita să întorci capul în toate direcțiile ca să întinzi pielea și să poți observa mai ușor orice gâlmă.
2. Palpează-ți gâtul
Va trebui să cobori un pic mai jos de cap și să palpezi gâtul pe fiecare parte cu buricul degetelor, ca să verifici dacă între timp, de la ultimul control, a mai apărut vreo gâlmă sau dacă totul se simte la fel pe ambele părți.
3. Verifică-ți buzele
Când te dai cu ruj, profită de acele momente pentru a-ți analiza buzele atât ca textură cât și ca formă. Încearcă să le simți și pe interior, pe lângă gingii și să identifici orice modificare de țesut, care trebuie apoi analizată de către un specialist.
4. Simte-ți obrajii
Palpează-ți cu degetele atât interiorul cât și exteriorul obrajilor, deoarece pe ambele părți ar trebui să se simtă la fel. Aici verifici dacă există vreo umflătură, zgârietură sau zonă mai moale decât în rest.
5. Înclină-ți capul
Pentru a putea vedea mai bine cerul gurii, dă-ți capul pe spate și deschide larg gura în fața unei oglinzi. Astfel verifici existența ulcerelor, schimbarea culorii și a texturii. Dacă faci acest lucru o dată pe săptămână, vei ajunge să te cunoști și să-ți dai seama singură dacă s-a schimbat ceva sau nu.
5 moduri uşoare de a-ţi verifica sănătatea orală acasă
În fiecare zi te speli pe dinți, zâmbești, vorbești, râzi și săruți pe cineva, ceea ce presupune că-ți folosești gura în fiecare zi. Câteodată te dai cu ruj, îți îndrepți sau albești dinții și toate acestea pentru că acea parte a feței tale este mereu în prim plan, fiind oricum un organ vital.