Iată câteva exemple în care istoria s-a repetat într-un mod cât se poate de ciudat.
1. Asasinarea lui Lincoln și cea a lui Kennedy
Chiar dacă s-au petrecut la aproape un secol depărtare (1865 și 1963) cercetătorii au observat câteva similitudini între cele două. Ambii președinți au fost împușcați în cap, în public, doar că asasinarea lui Lincoln s-a petrecut la Ford Theatre și a lui Kennedy în limuzina (culmea) model Lincoln. Ambele s-au întâmplat într-o vineri, din cauze politice, iar singurul criminal implicat a fost descoperit și numele lui s-a făcut public. Teoria conspirație în ceea ce privește aceste două crime este mereu în dezbatere publică.
2. Două regine remarcabile: Victoria și Elisabeta a II-a
Britanicii compară adesea aceste două regine, deoarece Victoria a avut cea mai lungă domnie din istorie, de 63 de ani, până în septembrie 2015, când Elisabeta a II-a a preluat conducerea. În ciuda domniilor lungi, ambele sunt cunoscute pentru interesul lor vis-a-vis de tehnologiile moderne. Ele au urcat pe tron de la vârste fragede, respectiv 18 ani pentru Regina Victoria și 25 de ani pentru Regina Elisabeta a II-a și au avut căsnicii fericite și îndelungate, cu mai mult de un copil. Se spune că ambele au fost mame stricte și capul familiilor din care au făcut parte. Ambele regine au fost atacate de un om înarmat în timp ce se plimbau pe lângă palatul Buckingham și amândouă s-au bucurat de respectul și dragostea celor pe care i-au condus de-a lungul vremii.
3. Femei războinice: Ioana d'Arc și Emilia Plater
Aceste două tinere au avut un rol important în armata țărilor din care făceau parte și au luptat pentru independența lor. Ioana d'Arc a fost o eroină franceză care a ținut piept Imperiului Britanic în anul 1420 și Emilia Plater a condus trupele poloneze împotriva Imperiului Rus, în anul 1830. Ambele femei au fost inițial respinse de oficialii armatei și a trebuit să lupte un pic până să intre în rândurile combatanților. Amândouă proveneau din familii nobile, dar nu extrem de bogate și purtau haine bărbătești, pentru a putea fi mai active. Ele au avut un rol esențial în motivarea trupelor și au fost considerate simboluri ale rebeliunii. Din păcate, ambele au murit de tinere.
4. Josef Stalin și Genghis Khan
Aceste două mari figuri au condus la vremea lor cele mai mari țări din lume, Uniunea Sovietică și Regatul Mongol. Ambii au fost cunoscuți pentru cruzimea de care dădeau dovadă și pentru faptul că au inițiat reforme în țările lor. De exemplu, sub domnia lui Genghis Khan, în Imperiul Mongol a fost instaurat pentru prima oară un set de legi, numit Yassa. De asemenea, viața lor personală are câteva similitudini: ambii au crescut în sărăcie și le-a murit tatăl devreme, ambii au preluat un pseudonim care să le descrie personalitatea (Stalin = omul de oțel și Genghis Khan = marele conducător). Ei au trăit mai mult de 60 ani, au fost căsătoriți de câteva ori și moartea acestora a fost învăluită de mister.
5. Napoleon și Charles XIV John al Suediei
Jean Bernadotte s-a născut într-o familie modestă și a cunoscut consacrarea în rândurile armatei. La început, el a fost fanul lui Napoleon Bonaparte, apoi cei doi au devenit prieteni. Ambii au avut poziții de top în armată fără a avea sânge nobil, doar că după Revoluția Franceză, Napoleon a devenit împărat și Bernadotte a fost adoptat de un rege suedez și a ajuns să fie Charles John al XIV-lea, regele Suediei. Ambii au introdus reforme importante în țările lor și au dat startul unor noi dinastii.
5 momente în care istoria s-a repetat
Oamenii de știință spun că istoria se repetă în cercuri, deci evenimentele pe care le vedem azi s-au mai întâmplat și se vor mai întâmpla.