Cercetatorii au descoperit ca atletii care facut un antrenament de rezistenta au avut un risc mai mare de eroziune a dintilor (o pierdere a smaltului din cauza acidului de pe dinti), comparativ cu oamenii care nu au facut exercitii fizice. Si cu cat s-au antrenat mai mult in fiecare saptamana, cu atat au fost mai mari sansele de a avea multiple carii.
Dar chiar daca nu te antrenezi ca o nebuna, ar putea exista alte probleme surprinzatoare care iti afecteaza sanatatea orala. Iata care sunt cele 5 motive pentru care s-ar putea sa te doara dintii:
1. Sinusurile inflamate. Daca ai o durere de dinti in timpul unui raceli mai puternice sau in preajma sezonului de alergii, aceasta ar putea fi legata de sinusurile tale. O sectiune din sinusuri se afla chiar deasupra radacinii dintilor tai. Daca sinusurile sunt pline, atunci persoanele cu aceasta sensibilitate vor veni la dentist cu o durere la dintii superiori, chiar in spatele ochiului. Un alt mod comun in care poti sa iti dai seama: durerea nu este limitata la un singur dinte. Daca sinusurile sunt cauza durerii, mai multi dinti din zona vor fi sensibili.
2. Gingiile tale se retrag. Unele persoane cu dintii sensibili se confrunta cu retragerea gingiilor, care a determinat smaltul de la liniei gingiei sa se indeparteze. Este ca si cand dintele nu ar avea o linie protectoare, asa ca este expus la toate elementele. Durerea nu persista, dar va aparea de fiecare data cand dintele atinge alimente calde sau reci, chiar si o furculita sau o lingura. Multi dentisti recomanda sa iti periezi dintii cu o pasta pentru dintii sensibili, dar trebuie sa o folosesti exclusiv.
3. Ai un abces. Acea cojita de popcorn care ti-a ramas intre dinti cand ai mers la film ar putea sa se intoarca si sa te bantuie. Un abces este o infectie a dintelui intr-un buzunar plin cu alimente sau resturi. Folosirea adecvata a atei dentare te poate ajuta sa tii abcesele la distanta, dar nu toata lumea o foloseste in mod regulat. Uneori pacientii ajung la dentist cu bucati de alimente care au ramas prinse intre dintii lor. Acest lucru ar putea duce la inflamarea grava a zonei, insotita de edem, puroi si durere care dureaza ore in sir. Cu cat primesti tratament mai repede, cu atat mai bine, deoarece un abces netratat poate duce la afectiuni gingivale.
4. Suferi de bruxism (scrasnitul din dinti in timpul noptii). Cei mai multi pacienti care isi scrasnesc dintii in timpul noptii nici macar nu realizeaza ca o fac. Oamenii care sufera de bruxism simt o durere fulgeratoare de dinti uneori, atunci cand musca. Bruxismul este asociat, de asemenea, cu simptome precum durerile de cap, dureri musculare faciale si un maxilar rigid. Bruxismul poate duce chiar la spargerea dintilor. Din fericire, exista accesorii dentare care pot ajuta pacientii, mai ales daca sunt purtate pe timp de noapte.
5. Ti-a cazut plomba. O plomba care iti umple o carie poate sa cada daca se aplica prea multa forta in zona respectiva sau daca materialul din care este facuta plomba cedeaza si se sparge. Unii pacienti pot chiar sa nu simta ca le lipseste ceva pana cand musca dintr-un aliment. Alimentele pot fi impinse in zona respectiva pe masura ce pacientul mesteca. Iar spatiul se poate umple, iar astfel se acumuleaza alimente in carie, in locul in care ar fi trebuit sa fie plomba si unde exista un gol. Aceasta acumulare de resturi alimentare poate provoca o presiune. Zona aceea poate fi, de asemenea, sensibilia la temperatura pana cand plomba este pusa din nou. Ideal este sa mergi imediat la dentist si sa iti puna din nou o plomba. Sursa.
Citeste si: Un ingredient din pasta de dinti sporeste riscul de cancer
Foto: Pantofi cu talpa din dinti - Tu ai purta?