Gadeste-te la carte ca la o masina a timpului cu care poti calatori oriunde in trecut. Poti participa la evenimente istorice chiar din mijlocul lor.
Gandeste-te ca deschizi cartea si te teleportezi in mijlocul unui razboi dintre huni si romani ("Sabia lui Attila"), sau a unui complot pentru uciderea Iimparatului Romei ("Idele lui martie") sau pur si simplu urmaresti viata unei personalitati ("Regina matasurilor").
2. Nu este manual de istorie.
Un roman istoric este un roman in toata regula, cu intriga si suspans. Sunt romane in care evenimentele istorie se intrepatrund cu evenimente pe care scriitorul le creaza special pentru a justifica actiuni istorice.
Acest lucru se intampla mai ales in romane a caror actiune se petrece mult in trecut (romane care abordeaza ca tematica viata romanilor sau a grecilor, viata shogunilor sau chiar a misionarilor) deoarece informatiile istorice sunt putine, iar istoricii au loc de speculatii. Astfel romanul istoric te va tine cu sufletul la gura cu o actiune complexa.
3. Pastreaza evenimentele istorice asa cum s-au petrecut ele.
Scriitorii de multe ori isi permit sa creeze personaje, situatii sau circumstante noi pentru a justifica evenimente ce au avut loc , dar niciodata nu vor altera evenimentele istorice.
Nimeni nu va scrie despre o batalie care in realitate a fost castigata de romani prezentand-o ca pe o infrangere, astfel incat faptele istorice vor fi mereu pastrate.
4. Scriitorii stiu ce spun
De multe ori cei ce scriu aceste romane istorice sunt ori istorici, ori profesori de istorie sau persoane foarte pasionate de istorie.
La finalul romanelor de istorie sunt citate sursele istorice si la unele romane chiar si celelalte versiuni ale evenimentelor (in cazul in care mai multi istorici sustin versiuni diferite ale acestora).
5. Ia ce-i mai bun dintr-un roman de aventuri, roman de dragoste si roman psihologic.
Romanele istorice contin un numar impresionant de actiuni imprevizibile si personajele principale trec prin tot felul de situatii neasteptate care te tin cu sufletul la gura si te fac sa nu lasi cartea din mana. (ex: "Imparatia dragonilor")
De multe ori in intriga este implicat si un personaj feminim care are o influenta puternica asupra personajului principal astfel ca sunt pasaje in roman incarcate de sentimente. (ex: "Armata pierduta")
In multe romane personajele principale sunt privite cu un ochi critic, analizand psihologic deciziile luate de acestea. Unele chiar urmaresc personajele din copilarie pana la maturitate explicand astfel caracterul acestora. (ex: "Sabia lui Attila"). Altele prezinta o comunitate care se schimba odata cu timpul (ex: "William samuraiul").
Dar... nu ma credeti pe cuvant, cititi si convingeti-va! :)