Iata cateva motive care te vor determina sa nu mai mananci carne rosie:
1. Consumul de carne intareste vasele de sange. Un compus care se gaseste in carnea rosie (si este folosit chiar ca aditiv in unele bauturi energizante), numit carnitina, provoaca ateroscleroza, determina rigidizarea si infundarea arterelor, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Nature Medicine. Cercetarea, care a inclus peste 2500 de pacienti cardiaci (sufereau de o boala de inima) vegani, vegetarieni si omnivori, sugereaza ca substanta numita carnitina se transforma intr-un compus care dauneaza inimii, trecand prin bacteriile din intestin.
2. Prietenele tale care sunt vegetariene ar putea sa traiasca mai mult decat tine. Un studiu de la Universitatea Harvard (Scoala de Sanatate Publica) a constatat o asociere intre consumul de carne rosie si riscul tot mai mare de a avea o durata de viata scurta. Consumul de proteine din surse sanatoase - cum ar fi pestele, carnea de pasare, nuci si legume - a fost asociat cu un risc mai mic de deces. In plus, acum deja stim ca acel tip de carne rosie procesata din carnati, salamuri si alte mezeluri sunt cele mai daunatoare pentru sanatatea noastra.
3. Acel file scump de carne poate fi facut din "resturi" lipite. Specialistii americani sustin ca alipirea bucatilor mai mici de carne intr-o portie mai mare se poate face cu un "lipici pentru carne" numit transglutaminaza, o enzima recoltata anterior din sange de origine animala, dar care acum este produsa prin fermentarea bacteriilor. Cand este adaugata in carne, aceasta formeaza o legatura invizibila, facand astfel un file mai mare, rotund si frumos, din bucati mai mici de carne. Insa cu cat mananci mai multa carne "lipita" in acest fel, cu atat mai mare este riscul de contaminare.
4. Poti sa te imbolnavesti de la bacteria E. coli. Printre alimentele cu cele mai mari sanse de imbolnavire (cu E. coli) se numara laptele nepasteurizat (crud) si cidrul de mere nepasteurizat, sustin autoritatile americane in domeniu. Dar vitele reprezinta, de asemenea, o amenintare majora. Similar cu modul in care functioneaza riscul de la "lipiciul de carne", riscul de a te imbolnavi din cauza bacteriei E. coli depinde, in mare masura, de numarul de vaci pe care il contine carnea tocata din burgerul pe care il mananci. Burgerul tau poate contine carnea de la mai putin de 10 vaci sau de la peste 1000 de animale, spun specialistii. E. coli poate provoca deshidratare, crampe abdominale si insuficienta renala.
5. Consumul de carne iti creste riscul de a face diabet de tip 2. Potrivit unui raport publicat de JAMA Internal Medicine, consumul de carne rosie sau de carne procesata poate, in timp, sa creasca riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Mai exact, 100 de grame de carne rosie sau 50 de grame de carne procesata (de exemplu, un hot dog sau 2 felii de bacon) - consumata zi de zi - a condus la o crestere cu 19%, respectiv cu 51%, a riscului de a face diabet, spun endocrinologii americani. Dietele bogate in produse de origine animala contribuie la o incidenta crescuta a riscului de obezitate, precum si a riscului de diabet de tip 2. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Cat de periculos este zaharul pentru sanatate - La ce riscuri te expui
O femeie din patru va muri de aceasta boala - Ce inamic te pandeste
5 super-alimente care lupta impotriva gripei si racelii
Dieta cantaretei Annes - La ce renunta pentru a avea o talie subtire
A renuntat complet la carne - Ce cantareata a luat aceasta decizie radicala