S-au dus de mult zilele in care marea majoritate a mamelor erau casnice si se ocupau de familie si casa. Dar asta nu inseamna ca ne-au scazut pretentiile pe care le avem in primul rand de la noi. Ba, dimpotriva, ele au crescut, pentru ca acum vrem sa fim mamele perfecte, sotiile ideale si angajatul-model si nu ne oprim pana cand nu obtinem ce ne-am propus. Adevarul este ca aceste intentii sunt laudabile, dar ca sfarsesc prin a pune prea multa presiune pe toti membrii familiei si, intr-un final, prin a-i face nefericiti.
Cat de mare e presiunea?
Adevarul este ca niciodata nu va exista o reteta concreta si care sa poata fi aplicata oricarui cuplu si oricarei familii in legatura cu relatiile dintre membrii familiei sau in legatura cu cresterea copiilor. Nimic nu merge "ca uns" in niciun domeniu al vietii noastre... asa ca de ce ar face-o in aceste doua domenii foarte importante?
Si, in ciuda faptului ca suntem constiente ca nu exista perfectiune, tanjim sa fim noi cele incalca regula: sa fim noi mamele perfecte. Mai mult, incepem sa le privim pe mamele din jurul nostru incercand sa ne dam seama care le sunt secretele. E important sa descoperi ca, in timp ce tu te fortezi sa devii mama perfecta in viziunea ta, nu vei reusi sa pari astfel in viziunea celorlalti pur si simplu pentru ca fiecare dintre noi vede altfel lucrurile.
Ce vor ceilalti de la tine?
Femeile se conving singure uneori ca familiile lor au nevoie ca ele sa... gateasca mai des, sa castige mai multi bani, sa faca ordine mai des... uitand ca pentru cei mici conteaza mai mult o jumatate de ora petrecuta impreuna cu mama lor decat felul in care sunt calcate cearceafurile.
Citeam un studiu aparut in aceste zile si ale carui concluzii sustin ca mamele care lucreaza petrec, in medie, doar o ora pe zi cu copilul lor. Daca stam si ne gandim bine nu-i mai bine ca o mama sa se joace macar o ora pe zi cu copilul ei decat sa petreaca cinci ore impreuna cu el, cinci ore in care sa nu faca altceva decat sa il certe sau sa se uite la televizor?
Ofera-ti posibilitatea de a gresi
Care sunt lucrurile de care te temi cel mai tare? Ca ceilalti te vor privi altfel daca vor descoperi ca nu esti mama perfecta? E important sa iti oferi posibilitatea de a face mici "greseli": nu spala vasele dupa fiecare masa, lasa-i celui mic jucariile imprastiate, gateste in timp ce vorbesti la telefon cu cineva in interes de serviciu... etc.
Ce-ti aduce sfarsitul zilei?
Multora dintre noi sfarsitul zilei ne face sa realizam ca nu am facut tot ce ne-am propus. De ce am pune pret pe aceste lucruri si nu pe lucrurile pe care le-am facut? Da, ar trebui sa numeri fiecare sarutare oferita copiilor tai, fiecare vorba buna si chiar fiecare scutec schimbat.
De ce o zi departe de ei te transforma in cea mai buna mama?
Vrei cele mai bune lucruri pentru familia ta si deja simti ca ai ajuns la capatul puterilor? Lasa-i pe cei mici impreuna cu tatal sau bunicii si dedica-ti o zi, ca in vremea in care nu depindea nimeni de tine, o zi de rasfat. Nu conteaza daca alegi sa lenevesti toata ziua, sa mergi la masaj sau la spa cu o prietena sau sa faci ceva ce iti doreai de mult...o mamica mai buna se va intoarce seara acasa. Pentru ca e mult mai bine sa faci asta decat sa iti pierzi cumpatul sau sa te enerveze toate maruntisurile.
Ce inseamna sa fii o mama mai putin perfecta? Inseamna sa fii o mama a zilelor noastre, cea care incearca sa nu uite nici de locul de munca, nici de partenerul sau, o mama care stie ca cel mai important lucru pe care il poate oferi copiilor sai, pe langa dragostea sa, este ca o familie implinita.