In acceptiunea Societatii Americane de Fertilitate infertilitatea se defineste ca imposibilitatea unui cuplu de a procrea timp de 1 an, in conditiile in care acesta are o viata sexuala normala, regulata, fara a folosi mijloace de contraceptie.
Cauzele medicale pot fi multiple, acestea fiind determinate de o serie de factori importanti:
- factori infectiosi: boala inflamatorie pelvina etc.
- factori endocrini: disfunctia hipotalamo-hipofizo-ovariana etc.
- factori imunologici: anticorpi antispermatici etc.
- factori genetici: anomalii autozomale sau cele legate de cromozomii sexuali
- factori mecanici: chirurgia trompelor etc.
- boli sistemice, precum cele tiroidiene, renale, cardio-vasculare, hepatice etc.
Daca ginecologul nu reuseste sa stabileasca cauza exacta a problemelor tale de infertilitate, nefiind cazul disfunctiilor si al bolilor mentionate mai sus, ia in considerare factorii de mediu. Fumezi? Mai bei din cand in cand un paharel? Nu ai fost intocmai sincera in privinta medicamentelor pe care le-ai luat in ultimul timp? Ai probleme cu silueta? Mananci aiurea si fugi de sport? Sau pur si simplu tu si partenerul, desi aveti o viata sexuala activa, rareori reusiti sa sincronizati momentul "artificiilor" cu perioada de maxima fertilitate: ovulatia. Ei bine, toate de mai sus - in frunte cu stresul! - pot fi obstacole in calea fertilitatii. Prin urmare, de ce sa le ignoram? Iata 5 dintre cele mai frecvente motive pentru care nu ramai insarcinata:
1. Fumezi
Statisticile sunt ingrijoratoare: potrivit lor, fumatoarele sunt cu 60% mai predispuse la a intampina probleme de fertilitate decat nefumatoarele. Fumatul poate sa afecteze functia tubara si cervicala, avand un efect toxic asupra ovocitelor.
In cazul sterilitatii de cauza masculina, determina reducerea calitatii spermei prin cresterea proceselor de distructie oxidativa la nivelul ADN-ului spermatic si prin alterarea nivelului seric hormonal. Barbatii fumatori au un numar crescut de leucocite in sperma ceea ce face sa creasca riscul de uretrite si implicit insuficienta secretorie a glandelor sexuale accesorii (prostata si veziculele seminale).
Cu alte cuvinte este afectata mobilitatea si morfologia spermatozoizilor.
2. Bei prea multa cafea
Desi, nu doar cafeaua este de vina, ci toate bauturile care contina cofeina.
Miraculoasa substanta care ne tine trezi si ne incarca bateriile se gaseste in cafea, ceai, cola, ciocolata, bauturi energizante si in cantitate redusa chiar si in produsele decofeinizate.
Studiile efectuate arata ca un consum mai mare de 300mg/zi (echivalent cu 2 cesti de cafea, 4 cesti de ceai) ar putea afecta fertilitatea. Cafeaua nu are valoare nutritiva, dar interfera cu absorbtia calciului in oase, iar acest nutrient este important pentru o sarcina sanatoasa.
Consumul excesiv de cafea si bauturi bogate in cofeina este asociat tot mai des cu numarul mare de sarcini pierdute in primul trimestru.
Se pare ca in ceea ce priveste fertilitatea masculina ar fi un factor favorizant al scaderii motilitatii spermatozoizilor.
3. Prea mult stres
In ziua de azi, cam toate afectiunile si disfunctiile care ne pandesc pot fi declansate de stres.
In cazul infertilitatii, stresul afecteaza metabolismul neuroendocrin al aminelor opioide care vor afecta la nivel central secretia gonadotrofinelor si a steroizilor sexuali afectand functia normala a ovarelor si respectiv spermatogeneza in cazul partenerului, cu alte cuvinte functia de reproducere.
Cum sa scapi de el? Fiecare isi are propriile metode de relaxare. Sunt femei pentru care o gura de aer proaspat, o baie cu spuma sau o plimbare in parc alaturi de cineva drag poate face minuni.
O alta poveste e cand intregul proces de a ramane insarcinata devine el in sine un stres. Afara, cuplurile care au probleme de fertilitate solicita aproape intotdeauna si ajutorul psihoterapeutului.
4. Nu profitati din plin de perioada de ovulatie
Cu cat partenerii inainteaza in varsta, cu atat sincronizarea pe plan sexual devine cruciala. Cuplurile cu varste cuprinse intre 35 si 45 dee ani trebuie sa tina cont de perioada de maxima fertilitate, ovulatia, si sa profite de ea.
Altfel spus, cand vine vorba de sex, nu e vorba de cat de mult dureaza si cat de des se intampla, ci de cand se intampla. Poti avea adevarate performante sexuale dar sa ratezi tocmai perioada fertila (ovulatia). La fel de bine, sunt cupluri care isi cunosc perioada fertila concentrandu-si activitatea sexuala in acest interval.
5. Esti ori prea grasa, ori prea slaba
Daca indicele masei corporale (BMI = body mass index) depaseste 25, considera-te supraponderala. Iar daca acesta de depaseste 30, esti obeza. Dietele drastice nu sunt o mediului in care va creste bebelusul.
In loc sa sari peste mese redu portiile. Si renunta odata si pentru totdeauna la fast food! Pentru mai multe informatii, consulta un nutritionist.
Pacientelor obeze infertile li se impune de regula o dieta sub 1200 calorii / zi si sub 20g grasimi / zi la care se asociaza un program de exercicii fizice, asteptandu-se reducerea greutatii corporale in 6-12 luni.
Nici de cealalta parte a baricadei lucrurile nu stau tocmai bine. A fi prea slaba poate atrage dupa sine multe consecint negative, printre care si infertilitetea.
Scaderea ponderala excesiva, reducerea numarului de calorii se asociaza cu scaderea secretiei de gonadotrofine hipofizare (FSH si LH) si alterarea metabolismului steroizilor sexuali (estrogen si progesteron) ce duc la scaderea functiei reproductive. Pentru pacientele subponderale se recomanda o dieta bogata in calorii si grasimi bune (acizi grasi de tipul Omega-3), care faciliteaza cresterea in greutate.