Ce peisaj poate fi mai reprezentativ pentru acest anotimp, decat o poiana impanzita cu narcise inflorite si inmiresmate, albe sau galbene, in jurul carora roiesc fluturi multicolori? Ti-am trezit interesul, nu-i asa?
Ei bine, Poiana Narciselor este o rezervatie naturala, denumita oficial Poiana Vadului, care apartine de comuna Sercaia, fiin situata, mai exact, la numai 60 de kilometri distanta de Brasov. Intinderea rezervatiei este de 400 de hectare si este alcatuita din paduri de stejar, poieni si vai care abunda in narcise, incepand cu sfarsitul lunii aprilie.
1. Rezervatia naturala Dumbrava Vadului este singura rezervatie de profil din Europa, asa ca trebuie sa te simti onorata ca este o destinatie accesibila pentru tine. Mai mult decat atat, cu siguranta aceasta vacanta va fi blanda cu bugetul tau.
2. Iti plac traditiile si obiceiurile romanesti? Atunci mergi in Poiana Narciselor in a doua zi de Pasti si vei putea asista la un eveniment inedit. In satul Vad, de care apartine poiana, in acea zi se merge acasa la cel mai tanar dintre barbatii care au facut parte din ceata de feciori constituita de Craciun. Acesta, denumit “plugar”, este impodobit de catre fetele nemaritate cu frunze. In tot acest timp, ceilalti feciori danseaza. Cand fetele termina gatirea acestuia, plugarul este urcat pe o grapa (unealta agricole), care este spijinita pe umerii celorlalti feciori si este dus la rau. Toti localnicii urmeaza ceata. Ajuns la rau, acesta este scufundat in apa rece de 4 ori, in cele 4 zari si isi da jos podoabele facute din frunze, pentru a aduce prosperitate intregului sat. La final, plugarul este urcat din nou pe grapa si este dus acasa, acolo unde toti localnicii sunt poftiti la “masa plugarului”.
3. In luna mai, in apropierea sarbatorii Sfantul Constantin si Elena, in fiecare an se organizeaza, in mijlocul poienii, Festivalul Narciselor, festival de etnologie si folclor. Astfel, te vei bucura de minunatiile naturii si te vei putea delecta cu traditiile specifice zonei. De la preparatele culinare renumite in Transilvania, pana la muzica traditionala din Tara Fagarasului, evenimentul te va surprinde numai cu lucruri bune.
3. Poti vizita biserica evanghelica-luterana fortificata din Halmeag, parcurcand doar 5 km de la Poiana Narciselor. Construita in a doua jumatate a secolului al XI-lea, aceasta ilustreaza faza de trecere de la romanic la gotic, fiind a doua ca si vechime din Transilvania, dupa cea din Carta. O parte importanta a acestui monument istoric este turnul-clopotnita al bisericii, dar si bustul din curtea lacasului de cult, al imparatesei austriace Elisabeta, cunoscuta ca Sisi.
4. Vizitezi Biserica evanghelica lutherana de la Sercaia - atestata inca din anul 1429, aceasta biserica a suferit distrugeri repetate, insa frumusetea arhitecturala a dainuit de-a lungul anilor. Reconstruita in stil gotic intre anii 1968-1875, biserica detine un basorelief al Cinei cele de Taina, realizat de catre profesorul de sculptura Hermann, ca o reproducere a picturii lui Leonardo da Vinci. De asemenea, biserica detine si orga Wegenstein, care a fost construita in anul 1921 la Timisoara.
Turnul bisericii este inscriptionat cu anul 1691, insa se presupune ca dateaza de mult mai mult timp.
sursa foto: www.incogniterra.org