1. Piata de bani
“ Depozite sau chiar conturi curente care uneori au in prezent randamente mai bune decat depozitele la termen, din cauza cresterii dobanzii de referinta a Bancii Nationale, coroborata cu si dublata de intarirea leului fata de euro (vedem fluctuatii in sus si in jos, dar incepand de acum cateva saptamani, asa cum de fapt eu chiar indicasem, leul a intrat pe un culoar de apreciere fata de euro). Pe aceasta ‘nisa’, recomandarea specifica ar fi: daca ai bani cash rezultati dintr-o incasare, pana cand gasesti oportunitati de a ii reinvesti pe termen mai lung, poti avea un randament mai bun tinand acesti bani in lei, in contul curent, decat facand depozite sau incercand alte plasamente de termen scurt. Cauta bancile care ofera cea mai buna dobanda si in cazul ca apar fluctuatii, muta banii catre banca cea mai generoasa cu dobanzile la contul curent".
2. Piata de capital
“Pe termen scurt, achizitii de actiuni la SIF-uri pot fi de interes, deoarece SIF-urile par sa reia trend-ul crescator dupa ce au scazut foarte mult in ultimele luni, ajungand la valori mult sub cele de echilibru, asa ca pot rezulta randamente interesante pe acest trend.”
3. Imobiliare
“O nisa de oportunitate pare sa ramana achizitia de terenuri in zona limitrofa de la sudul Capitalei (inca exista teren la preturi acceptabile in acea zona, la o distanta mult mai mica de centrul Bucurestiului decat zona Baneasa/Pipera, iar pe termen lung, aceasta pozitie poate insemna un randament bun). Acest tip de investitie insa nu este lichidizabila rapid, deoarece daca se urmareste un randament cat mai bun, ar trebui asteptat minim 2-3 ani (pana cand lucrarile de infrastructura din Sud vor fi substantial finalizate) pana la o vanzare eventuala sau la o dezvoltare rezidentiala.
4. Start-up
“Daca ai inclinatii artistice, dar in paralel si porniri antreprenoriale, ca si ceva bani de investitii intr-o afacere start-up in 2008, o nisa interesanta ar putea fi comertul online cu produse artistice sau de design. In Romania, aceasta nisa nu este deloc acoperita in prezent. Avantajul este ca se poate genera un business cu marje de profitabilitate foarte bune, cu investitii relativ mici. Dezavantajul este ca, in general, un asemenea business ramane o initiativa personala sau familiala, adica se poate transforma foarte greu intr-o afacere mare.”
5. Aur
“Pe fondul unei volatilitati extrem de ridicate a instrumentelor de investitie traditionale pe pietele mari de capital (fluctuatiile de pe bursele mondiale, criza sub-prime americana care are efecte de tip replica si in alte piete, cresterea pretului petrolului, caderea dolarului american, etc.) sunt multi investitori, fie ei foarte mari sau foarte mici, care prefera plasamentele tip aur (sau diamante), ceea ce pune presiune pe cerere si, in consecinta, face ca pretul sa creasca. Astfel, pretul aurului si al diamantelor creste de obicei intr-o asemenea perioada ‘tulbure’. Dezavantajul este ca daca investesti in altceva decat in aur brut sau diamante nemontate (de exemplu in bijuterii din aur si diamante), investitia nu mai e atat de sigura, deoarece ea e supusa capriciilor modei si exista riscul ca in sezonul urmator valoarea acestor bijuterii sa scada.”
Acestea sunt nisele de piata in care merita sa investesti in anul 2008. Spor la… investit!