Cum pot alimentele sa ne imbunatateasca starea de spirit? Totul se reduce la creier. Un sistem cognitiv sanatos este esential pentru reglarea starii de spirit (dispozitiei) noastre, iar anumite substante nutritive au un impact foarte mare asupra mentinerii functionarii normale a creierului.
Iata 5 nutrienti care te vor face sa te simti minunat:
1. Calciu - cum te ajuta daca il consumi: calciul se gaseste intr-o paleta larga de surse (aici sunt incluse si alimentele care nu sunt lactate); calciul este adesea asociat cu vitamina D pentru a ajuta la reglarea fluctuatiilor starii emotionale atribuite sindromului pre-menstrual. Deoarece estrogenul joaca un rol important in productia de calciu, consumul lui poate ameliora depresia legata de sindromul pre-menstrual. Surse alimentare de calciu: varza, Ricotta (un sortiment de branza produsa in Italia din resturile ramase din productia altor tipuri de branza), iaurt (simplu sau cu un continut redus de grasime), lapte, frunze de Kale
2. Crom - cum te ajuta daca il consumi: acesta joaca un rol important in cresterea nivelurilor de serotonina, noradrenalina si melatonina, care ajuta creierul sa regleze emotiile si starea de spirit. Deoarece cromul actioneaza direct asupra unor zone din creier raspunzatoare de dispozitia noastra, s-a dovedit a fi un tratament eficient in tratarea depresiei. Surse alimentare de crom: broccoli, sucul de struguri, cartofi (piure), pieptul de curcan.
3. Acid folic - cum te ajuta daca il consumi: o pereche de substante nutritive foarte puternice - acidul folic si vitamina B12 - este adesea asociata cu tratarea depresiei. Simplu, acidul folic are avantajul supliomentar de a creste eficienta antidepresivelor. Surse alimentare de acid folic: spanacul, fasolea pestrita, sparanghelul, varza de Bruxelles, avocado.
4. Fier - um te ajuta: consumand o cantitate suficienta de fier, te va ajuta sa previi anemia (lipsa de fier), o afectiune care afecteaza mai mult femeile, comparativ cu barbatii. Este important sa ii dai organismului tau o cantitate suficienta de fier, deoarece mai multe simptome sunt asociate cu un deficit de fier: oboseala, apatia, schimbarile de dispozitie - acestea pot duce, de cele mai multe ori, la depresie. Surse alimentare de fier: fulgii de ovaz, soia, linte, carnea de vita, carnea de curcan.
5. Magneziu - cum te ajuta daca il consumi: acesta joaca un rol important in producerea de serotonina, care este un factor ce are o contributie majora la sentimentele de fericire. Datorita capacitatii sale de a regla emotiile, magneziul este un element comun in remediile homeopate, pentru echilibrarea starii de spirit. Surse alimentare de magneziu: migdale, spanac, caju, arahide, fasole Edamame. Sursa: riseearth.com.
Citeste si: Top filme de vazut in decembrie, in functie de dispozitie
Pozele prietenelor de pe Facebook te indispun - Iata cauza