Afla care sunt aceste riscuri ascunse pentru sanatatea ta, care vin odata cu micile obiceiuri nevinovate:
1. Iti incrucisezi picioarele. Stand in pozitia “picior peste picior” (in special in zona genunchilor) poate sa iti creasca tensiunea arteriala, potrivit unui studiu publicat in revista Blood Pressure Monitoring. Incrucisarea picioarelor a crescut tensiunea sistolica (numarul mai mare) cu aproape 7%, iar tensiunea diastolica a crescut cu 2%. Aceasta actiune te-ar putea predispune la inflamarea venelor de la picioare si, eventual, la formarea unui cheag de sange.
2. Stai cu genunchii fixati, incordati. Ti se poate parea firesc si natural sa stai cu genunchii fixati, adica picioarele drepte, in timp ce iti incordezi genunchii, dar aceasta pozitie nefireasca creste presiunea asupra articulatiilor genunchilor. Toate articulatiile noastre sunt stabilizate de activarea musculaturii din jurul lor. Atunci cand stai cu genunchii incordati/drepti, de fapt tu nu iti mai folosesti in mod eficient muschii care inconjoara articulatiile. In consecinta, fortele care actioneaza asupra articulatiei genunchiului sunt tot mai crescute.
3. Iti place sa dormi pe burta. Aceasta pozitie - dormitul pe burta, pe stomac - iti pune gatul intr-o pozitie inclinata spre spate, care poate duce la dureri sau amorteala la nivelul extremitatilor superioare, spun specialistii in ortopedie. Nervii sunt mai comprimati in aceasta zona atunci cand capul tau este inclinat spre spate, iar mai tarziu asta poate duce la durere sau senzatie de amorteala, chiar insensibilitate a zonei.
4. Iti place sa porti curelele si centurile cat mai stranse. O curea/centura stramta iti poate infrumuseta talia la nivel vizual, facand-o sa para mai subtire, dar acest lucru se poate intoarce impotriva ta sub forma unor probleme digestive. Cureaua - purtata incorect - poate crea o presiune intra-abdominala, care poate avea drept rezultat refluxul gastroesofagian, spun specialistii in gastroenterologie. Simptomele refluxului gastroesofagian pot varia de la un gust usor amar in gura, pana la o senzatie de arsura sau durere in piept sau in regiunea superioara a stomacului, tuse cronica sau chiar dificultate la inghitire.
5. Conduci pe distante lungi, fara sa iei o pauza. Ti s-a intamplat si tie, cel mai probabil, sa sofezi pe distante de sute de kilometri - fara oprire. Ei bine, aceasta actiune poate sa aiba un efect similar cu incrucisatul picioarelor; in acest caz, te poti alege cu un flux mare de sange la nivelul picioarelor si cu formarea unor cheaguri de sange. Dupa ce ai condus intre 160 si 240 de kilometri, opreste masina si fa cativa pasi prin parcare sau in jurul masinii pentru a imbunatati circulatia sangelui si pentru a reduce inflamatia de la nivelul picioarelor. Este recomandat sa faci acelasi lucru, sa te plimbi putin, si dupa ce ai zburat pe distante lungi cu avionul. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Afectiunea oculara de care sufera 70% dintre adulti, fara sa stie
Cele mai toxice 3 lucruri din geanta sau poseta ta
Esti prea politicoasa? 3 situatii in care bunele maniere dauneaza sanatatii
5 trucuri pentru a-ti imbunatati sanatatea emotionala in 2014
Efectele pe care le are iarna asupra corpului si mintii noastre