Când alegi un adeziv, trebuie să te gândești în primul rând cât de puternic trebuie să fie, mai ales dacă îl folosești pentru mobila, deci asigură-te că răspunzi mai întăi la următoare întrebări:
- Ai nevoie să fie impermeabil?
- Cât de mult timp poți lucra cu adezivul înainte de a se întări?
- Trebuie să umpli un gol între bucățile de lemn sau doar să le unești temporar?
De îndată ce ți-ai răspuns la aceste întrebări, vei avea o imagine mai clară asupra a ceea ce îți trebuie de fapt. Pentru mai multe detalii, ai în continuare o lista cu cele mai importante 5 tipuri de adeziv pentru lemn.
1. Adeziv PVA
Acetatul de polivinil (PVA), cunoscut și sub numele de aracet, este cel mai răspândit și are un miros înțepător, ca de oțet. Cel mai des, acesta are culoarea galbenă sau albă și se găsește frecvent pe piață sub denumirea de „adeziv lemn”. Unele modele, precum Titebond III sunt chiar impermeabile, dar în ciuda acestui fapt, uneori este alegerea greșită, deoarece picăturile uscate de PVA afectează luciul suprafețelor.
2. Adeziv termofuzibil
Un tip de astfel de adeziv este cleiul de oase, prezent pe piață de câteva secole, din caree se face lipiciul fierbinte ce trebuie aplicat cu un pistol special sau cu o pensulă. De asemenea, există și varianta care vine la sticlă și este gata de pus în folosință imediat. Acest tip poate fi folosit precum cel din PVA, având însă avatanjul că nu atacă suprafețele, dar nu este recomandat pentru cazul în care ai nevoie de ceva impermeabil. Este, așadar, potrivit doar pentru lucrările de interior. Dacă stocul magazinelor de bricolaj a fost epuizat, el poate fi comandat și online.
3. Adeziv epoxidic (Epoxy)
Epoxy este format din două substanțe: o rășina și un agent de îngroșare, ambele în stare lichida, dar care când se amestecă rezultă o reacție chimica ce duce la întărire. Spre deosebire de alte opțiuni, acest tip de adeziv este impermeabil, drept pentru care astupă bine găurile din lemn și, pe deasupra, rezistă la temperaturi de până la 177 grade Celsius. Unele formule se întăresc mai greu, în câteva ore, pe când altele își fac efectul în numai cinci minute, dar cu cât îi ia mai mult să se întărească cu atât este mai rezistent.
Combinarea celor doua substanțe necesită atenție sporită, deoarece anumite ingrediente din epoxy sunt alergene și pot declanșa sensibilitate crescută și îndelungată. Pe deasupra, este un adeziv mai scump și ar fi păcat să faci risipa.
4. Cianoacrilat
Super glue-ul sau adezivul cianoacrilat (Crazy glue, Superglue, CA sau CyA) poate fi folosit pentru a repara orice produs din casă, inclusiv cele făcute din lemn, dar de obicei, este folosit la lucrări de mici dimensiuni și trebuie aplicat cu grijă, deoarece lipește inclusiv pielea. Acesta trebuie folosit doar pe post de adeziv temporar, caz în care se dorește unirea a două piese care nu trebuie să susțină o greutate prea mare, deoarece se sparge foarte repede dacă primește o lovitura puternică, cum ar fi cea de ciocan. În plus, atunci când este aplicat pe lemn, o mare parte se absoarbe și rămâne puțină substanță care să creeze aderența necesară. Pentru a evita absorbția, se poate opta pentru varianta sub formă de gel, caz în care trebuie aplicată o cantitate redusă, deoarece surplusul slăbește rezistența legăturii. O altă variantă ar fi cea sub formă de spumă, căreia îi lipsește acel miros pregnant atât de specific.
5. Poliuretan
Poliuretanul (denumiri comerciale: Gorilla Glue și Excel) se usucă foarte repede și se întărește bine, în plus, este impermeabil, dar este dificil de manevrat și se ia greu de pe suprafețe. Cu ajutorul lui se pot lipi fibre textile, obiecte din metal, plastic, sticlă, ceramică, cauciuc și lemn, din a cărui interacțiune cu polimerii rezultă o legătură durabila, astfel încât reprezintă cel mai potrivit adeziv pentru lemn.