Un sfert dintre romani au acumulat datorii noi anul trecut, cei mai multi dintre ei pentru a reusi sa acopere cheltuielile lunare, arata un studiu recent realizat de KRUK International.
Trebuie totusi sa tinem cont de faptul ca dintre cei care au accesat noi imprumuturi, 15% au facut acest lucru pentru a acoperi un credit mai vechi. Ceea ce inseamna ca de cele mai multe ori nu ne calculam cu atentie bugetul pentru a vedea daca ne permitem anumite imprumuturi si preferam sa luam de la banci sume mari in speranta ca in viitor bugetul nostru se va imbunatati.
Multi romani, femei sau barbati, trec dintr-un imprumut in altul, iar atunci cand ajung in spirala datoriilor cer mai degraba sfatul partenerilor de viata sau al familiei, decat sa apeleze la specialisti.
S-ar putea ca aceasta sa nu fie cea mai buna solutie, deoarece familia sau cei apropiati au aceleasi cunostinte ca si noi in domeniul financiar, asa ca indicat ar fi sa apelam la specialisti. Imprumuturile de la banci au facut ca 54% dintre romani sa inregistreze datorii anul trecut, iar plata ratelor ipotecare ii afecteaza lunar pe 45% dintre ei, mai arata studiul citat.
Tocmai de aceea, este foarte important sa fim atenti cand accesam un credit si sa ne gandim de doua ori inainte daca achizitia pe care ne-am propus-o merita sau nu un imprumut.
Noi femeile, mai sensibile si mai emotive decat barbatii, avem deseori obiceiul de a face cumparaturi la impuls, mai ales cand dam peste produse care ne cuceresc la prima vedere, fie ca vorbim de haine, incaltaminte, gadgeturi sau alte lucruri pentru trupul si sufletul nostru.
Pe de alta parte, noi suntem si mai atente cu banii decat barbatii, tocmai de aceea este bine sa urmam cinci pasi simpli pentru a accesa responsabil un credit.
1. Nu trebuie sa imprumutam sume mai mari decat putem returna, chiar daca speram ca situatia noatra financiara se va imbunatati. Cand solicitam un credit este bine sa evaluam cat mai corect situatia reala a veniturilor noastre, desi aceasta ne poate limita accesul la sume mai mari si implicit la achizitii de valoare. Faptul ca in prezent nu ne permitem anumite lucruri nu inseamna ca peste cativa ani nu ni le vom permite. Totul este sa fim realiste si sincere cand vine vorba de banii de care dispunem.
2. Trebuie sa citim cu atentie toti termenii contractului atunci cand accesam un credit. Daca nu intelegem toate costurile imprumutului, cel mai bine este sa intrebam consilierul de credite.
3. Odata contractat creditul cu un anumit scop, este bine sa il folosim pentru planul nostru deja stabilit. Trebuie sa avem grija sa nu cadem in capcana de a face cheltuieli nejustificate atunci cand ne vedem cu banii in mana. Am putea fi surprinse cat de repede se cheltuiesc banii, atunci cand nu iti faci o planificare clara.
4. Este bine sa respectam cu strictete scadentele ratelor, astfel incat sa nu fim nevoite sa platim penalitati. Orice penalitate inseamna o cheltuiala suplimentara, deci o achizitie in minus pe lista de cumparaturi.
5. Ultima regula de baza este legata de faptul ca doar anumite achizitii merita imprumuturi: cele care ne aduc beneficii pe termen lung. Odata cu instalarea crizei financiare foarte multi romani au renuntat la cumparaturile din impuls, iar daca o pornim pe acest drum nu poate fi decat in avantajul nostru. Este bine sa analizam cu atentie daca achizitia merita si sa nu cumparam lucruri care se devalorizeaza sau se demodeaza repede.