Ai în continuare sfaturile experţilor, care încercă să ajute proaspeţii absolvenţi să-şi găsească locul.
1. Îmbunătăţeşte-ţi abilităţile de comunicare
Era digitală omoară într-adevăr interacţiune face-to-face, dar Patricia Greenfield, de la UCLA, recomandă studenţilor săi să lase sensibilitatea deoparte şi să se bazeze mai mult pe emoţii, pentru că asta îi va ajuta să-i înţeleagă mai bine pe ceilalţi. Christy Hopkins, HR Staff Writer la FitSmallBusiness.com, este de aceeaşi părere şi adaugă faptul că proaspeţii absolvenţi ar trebui să îşi pună la punct abilităţile verbale, pentru a ieşi cu ceva pozitiv în evidenţă. În plus, repetarea unui discurs despre cum şi de ce au urmat un anume drum în viaţă pare a fi un plus. Acesta este un sfat foarte bun pentru oricine, dar mai ales pentru tinerii aflaţi la început de drum, fără experienţă, care sunt obişnuiţi mai mult să comunice prin SMS-uri şi e-mail.
2. Fă curat în conturile de social media
Un alt lucru foarte important este ceea ce postezi online, pentru că potenţialii angajatori verifică diversele conturi, ca să îşi facă o idee mai bună despre persoana care vine la interviu şi care îi sunt standardele. În plus, chiar şi proprietarii de apartamente, care oferă ceva spre vânzare, dar mai ales spre închiriere, se uită peste profilurile cumpărătorilor sau chiriaşilor. Social media este o unealtă uşor de folosit. Dacă nu îţi închizi conturile sau nu ştergi anumite postări, trece-le măcar pe privat, ca să nu te scadă în ochii angajatorilor. Mai mult, distribuie articole interesante, pentru ca cei cărăra le laşi CV-ul să vadă că te procupă lucruri de un anume fel şi te interesezi de domeniul în care vrei să lucrezi.
3. Pune-ţi la punct CV-ul
Vrei ca CV-ul tău să iasă în evidenţă şi asta înseamnă să te concentrezi pe acele calităţi necesare job-ului respectiv. Ar fi bine dacă lucrurile s-ar reduce la atâta, dar viitorul şef este posibil să considere din start că nu eşti bună de nimic, dacă ai o anumită vârstă sau ai absolvit prin cine ştie ce circumstanţe o facultate privată şi că nu ai idee ce înseamnă munca grea şi susţinută. Valerie Streif, consultant senior pentru firma de plasări de personal thementat.com, consideră că să vorbeşti la un interviu despre un loc de muncă sezonier pe care l-ai făcut cu drag, dar care este într-un alt domeniu decât cel pentru care aplici este un avantaj şi astfel arăţi că poţi lucra sub presiune. Pe de altă parte, trainerul David Shindler explică cum CV-ul nu este numai despre tine: "o greşeală des întâlnită este să te concentrezi doar pe prorpia persoană şi pe ce doreşti tu de la respectivul job, dar adevărul este că angajatorul doreşte să ştie cum îl poţi ajuta.” Fă-ţi temele şi află ceva ce este important pentru compania respectivă. Vezi cum te poţi pune în evidenţă şi prin fapte, vrei să arăţi că poţi face ceva nu doar să afirmi. Dă exemple clare, care să fie concludente şi foloseşte cuvintele celorlalţi ca să te descrii, nu te lăuda singură. Poţi aduce în sprijinul ideilor tale un portofoliu de creaţie, cu articole pe care le-ai scris, rochii pe care le-ai conceput sau site-uri pe care le-ai lansat.
4. Concentrează-te pe abilităţile importante
Când eşti la început de drum nu ai prea multă experienţă, ca să compensezi asta poţi pune accent pe un set de atribute obţinute şi arătate cu diverse alte ocazii, cum ar fi practicarea unui sport de performanţă, care arată că poţi persevera în ceva sau iniţiativa pe care ai luat-o când nu avea cine să organizeze balul bobocilor, ceea ce dovedeşte şi abilitatea de leader pe care o ai, dar şi abilităţile organizatorice. Ceea ce îşi doreşte un angajator este ca persoana pe care o are în faţa ochilor să se integreze în colectiv şi să aibă capacitatea de a-şi face treaba bine. Cu excepţia cazului în care cineva caută anume un specialist, oricine va prefera să-şi formeze în câmpul muncii oamenii, conform valorilor propriei companii. Poţi câştiga multe competenţe din internshipuri, voluntariat, job-uri part-time sau chiar hobbyuri.
5. Nu-ţi fie frică să negociezi
Este greu să-ţi negociezi primul salariu, dar să nu negociezi deloc te poate costa mult. Acum câţiva ani, un studiu publicat în Journal of Organizational Behavior a scos în evidenţă faptul că cei care şi-au negociat primul salariu au ajuns să câştige şi cu 5000 de dolari mai mult. Un motiv pentru care proaspeţii absolvenţi nu îşi negociază primul salariu este că, de obicei, acceptă orice loc de muncă, indiferent de domeniu şi cu cât este plătit, doar pentru a câştiga exeperinţă în câmpul muncii şi tocmai de aceea nu se văd stând prea mult acolo sau din cauza mediului social şi presiunilor socieale în care au crescut. Un lucru este clar încă, tinerii ar trebui să cerceteze care este salariul în domeniul pentru care aplică, atât pentru ca ei să nu fie păcăliţi, cât şi pentru a nu scădea media şi a atrage astfel antipatia colegilor. Trebuie să te concentrezi pe ce poţi face si să negociezi pornind de aici, pentru că altfel, nimeni nu te poate plăti pentru ceva ce nu ai făcut niciodată şi nu arăţi prin nimic că eşti capabil.
5 paşi pe care să îi urmezi pentru angajare
Timpul zboară când încerci să-ţi dai seama ce vrei să faci cu viaţa ta şi alţii termină la foc automat liceul şi facultatea. Aceasta este competiţia ta şi trebuie să te hotărăşti rapid ce loc de muncă vrei.