Care este rostul stresului in viata noastra? De ce il avem? Ei bine, corpul nostru experimenteaza si traieste multe feluri de stres, iar unele dintre aceste "forme" sunt necesare pentru ca organismul sa raspunda corespunzator in fata bolii sau in fata evenimentelor dificile sau periculoase.
Insa in zilele noastre, multe dintre noi inca mai raspund la frustrari relativ minore sau la evenimentele neasteptate cu o cantitate de stres considerabila, care nu este necesara. Asa ca nu trebuie sa traim permanent cu aceasta stare de stres.
Iar cel mai important este sa stim cum sa evitam sa ramanem in aceasta stare sau sa reducem stresul din viata noastra de zi cu zi. Tocmai de aceea astazi iti detaliem 5 pasi pentru a avea o viata mai putin stresanta:
Pasul 1: Sanatatea ta este prioritatea - tu o faci asa
Multi oameni nu sunt "conectati", nu sunt "acordati" la muzica organismului lor si nu sunt contienti - decat atunci cand este prea tarziu - de efectul pe care il are stresul asupra lor. Este important sa ai o buna intelegere asupra mintii tale, corpului tau si sufletului tau. De asemenea, este important sa stii cum sa iti protejezi mintea si corpul de stres si de stricaciunile pe care le poate cauza. Stresul este principala cauza a unei stari de sanatate precare si depinde de tine sa reduci nivelul de stres, atunci cand este posibil, si sa indepartezi factorii stresanti nedoriti din viata ta.
Pasul 2: Trebuie sa obtii un somn bun pe timpul noptii
Somnul este esential in mentinerea unei sanatati bune atat la nivel mental, cat si la nivel fizic. Este un leac natural; este oportunitatea pe care o au creierul si corpul tau de a se repara singure dupa stresul la care au fost supuse ziua si de a construi si dezvolta energie pentru viitor. Insa multi adulti au insomnie de mai multe ori pe saptamana. Gandeste-te putin: cum este ziua ta daca ai avut un somn precar cu o noapte inainte? Esti iritabila, artagoasa si reactionezi chiar si la cea mai mica provocare. Acum gandeste-te la aceke zile in care ai dormit bine si te-ai trezit dimineata odihnita. Iti dai seama ca in al doilea caz te simti mai pregatita sa infrunti lucrurile la munca si poti sa stai calma chiar si cand esti presata la job.
Pasul 3: Practica o forma de respiratie profunda, adanca
Oamenii pot rezista doar cateva minute (cel mult) fara oxigen. Oxigenul este, fara indoiala, cel mai important nutrient al corpului - fiecare celula din organismul nostru are nevoie de el pentru a functiona eficient. Cu toate acestea, creierul este cel mai mare "consumator" de oxigen din corp. Respiratia serveste in doua directii: 1. ea te ajuta sa iei oxigenul si apoi sa fie transportat in toate partile corpului prin intermediul sistemului circulator; si 2. Respiratia ajuta la eliminarea toxinelor, deseurilor - cum este dioxidul de carbon. Oxigenul te ajuta sa iti eliberezi mintea, iti intinereste pielea si iti energizeaza intregul corp.
Pe de alta parte, lipsa oxigenului poate duce la surmenaj, o incetineala in gandire, lipsa concentrarii, depresie si anxietate. Daca vrei sa te eliberezi de stres, sa scapi de tot ceea ce te apasa, practica o forma de respiratie profunda - acesta este unul dintre cele mai bune servicii pe care le poti face propriei persoane. Chiar si in situatiile normale, daca respiri adanc, complet, inhaland oxigenul si expirand corect, te poate ajuta sa te relaxezi.
Pasul 4: Mentine-te hidratata
Atunci cand nu suntem hidratate corespunzator, noi, femeile, putem experimenta orice fel de simptome - de la dureri de cap usoare si oboseala, pana la convulsii - care pot fi un simptom de deshidratare severa. Simptomele stresului si deshidratarii pot fi foarte similare - cresterea ritmului cardiac, greata, oboseala si dureri de cap. Ce poti incerca: Renunta la bauturile acidulate, la cele care contin cofeina si la alte sucuri timp de o saptamana si inlocuieste-le cu apa - apoi vezi cum te simti.
Pasul 5: Manaca pentru bunastarea ta, nu pentru stresul resimtit
La fel ca oxigenul si apa, mancarea este vitala pentru sanatatea si bunastarea noastra. Mancarea este sursa noastra de energie si ii furnizeaza corpului nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta, pentru a lupta cu boala si pentru a se repara singur. Insa mancarea nesanatoasa ne poate afecta nivelul de stres in numeroase moduri. Alimentele pot fi cauza stresului - stresul fizic cauzat de organismul si de organele noastre pe masura ce incearca cu usurinta sa asimileze si sa metabolizeze ceea ce mancam si ceea ce bem. Sau mancarea poate agrava sau chiar creste stresul de care deja suferim.
Ce poti face: Exista o legatura importanta intre stres si nutritie. O dieta echilibrata poate creste si poate spori rezistenta noastra la efectele pe care le are stresul asupra corpului si, prin urmare, este important sa ne asiguram ca obtinem nutrientii vitali din ceea ce mancam. O persoana cu o dieta sanatoasa si echilibrata are mai putine sanse sa fie stresata decat o persoana cu o dieta saraca, deoarece in cazul persoanei cu o alimentatie sanatoasa, corpul adesea functioneaza mai eficient si este mai rezistent in fata stresului. Sursa.
Citeste si: Esti stresata? Cum ii transmiti asta sefului
Atingerea te ajuta sa te relaxezi - Iata cum
Cum te ajuta aerul sa te relaxezi in situatii stresante
Top cele mai putin stresante joburi in 2014
5 trucuri pentru a-ti imbunatati sanatatea emotionala in 2014