Este exact ca atunci cand primesti o cerere in casatorie. Oricat de indragostita ai fi de partener, tot vei fi tentata sa cantaresti lucrurile pentru a vedea daca relatia voastra va merge la fel de bine si dupa ce acest pas va fi facut. Pune-o pe seama naturii sau a patternurilor comportamentale pe care noi, ca reprezentante de sex frumos ale speciei umane, ni le-am insusit de la o generatie la alta. In momentul in care v-ati hotarat sa aveti un copil, preferabil chiar cu ceva timp inainte sa va apucati de “treaba”, n-ar strica sa stati de vorba, sa vedeti daca impartasiti acelesi idei cand vine vorba de felul in care il veti creste, de la opiniile pe care le impartiti referitor la alaptatul la san, pana la a hotara cat de mult se vor implica bunicii si familiile voastre in educatia lui.
1. Alaptatul
Poate ca sotului tau nici prin cap nu-i trece ca nu vrei sa-ti hranesti copilul la san, mai ales acum, in plina campanie pro-alaptare. Decizia este insa una personala si nimeni nu are dreptul sa te puna la zid. Jennifer Lopez prefera sa-si hraneasca gemenii cu lapte praf. Ce-i drept, toate revistele ddicate parintilor i-au blamat optiunea. Dar ea si-a asumat acest lucru. Laptele praf din ziua de azi este imbogatit cu nutrienti esentiali, care il fac la fel de hranitor ca si cel matern. Tot ce trebuie sa faci e sa discuti din timp acest lucru cu sotul tau, ca sa nu-l pui pur si simplu in fata faptului implinit.
2. Schimbatul scutecelor
Pana si cel mai feroce dintre masculi poate acuza probleme cu stomacul cand vine vorba sa schimbe un scutec. Morala: experienta de a deveni peste noapte tatic il poate transforma pana si pe Superman intr-un pampalau. Alegerea e a ta: fie zici pas si accepti sa te ocupi tu de-acum incolo de aceasta situatie urat mirositoare, fie il confrunti si ii spui ca responsabilitatile legate de bebe, chiar si cele mai putin roz, se impart la doi. In acest caz, exista varianta cursurilor pentru tatici, precum cele de la Active Center, pot fi de ajutor.
3. Unde va dormi bebelusul
Sunt psihologi care sustin ca in primul an este vital in crearea unei legaturi armonioase intre parinti si copiii, legatura care, spun ei, ii va ajuta sa se dezvolte firsc ca adulti. Iar pentru ca acest lucru sa fie posibil, va trebui sa-l primiti pe cel mic in pat alturi de voi. O decizie deloc usoara, daca stai sa te gandesti ca (1) exista posibilitatea sa-l striviti, (2), viata voastra sexuala, si-asa pusa in usor stand-by dupa venirea pe lume a bebelusului, va avea de suferit. In orice caz, cele mai multe familii insista ca cel mic sa se obisnuiasca inca de pe-acum sa doarma singurel, in camera lui. Pediatrii si neonatologii sustin acest lucru. Solutia de compromis, i cazul in care vreti sa-l stiti proape pe durata noptii, e sa asezati patutul la voi in dormitor, urmand ca in lunile urmatoare, bebe sa se mute la el in camera.
4. Cine se va ocupa de bebelus dupa ce te intorci la servici?
Daca sotul tau a fost crescut de bunici, e foarte posibil sa vrea ca cel mic sa fie supravegheat de cineva din familie, matusa, mama sau mama-soacra. Alternativa ar fi angajarea unei bone, sau chiar a cresei cu program prelungit.
5. Diversificarea alimentatiei
Preferi hrana organica in locul borcanaselor din supermarket? Ce faci insa daca tu si sotul sunteti vegetarieni? Il cresti la fel si pe cel mic? Dar daca tu esti begetariana iar sotul tau nu? Iatat cateva intrebari care va vor tine ocupati.
Mare atentie la felul in care iti exprimi punctul de vedere. Daca pleci de la premiza ca tu, ca mama, ai ultimul cuvant, articolul acesta este o pierdere de timp. Un copil are nevoie de doi parinti, asadar bucura-te ca sotul tau are pareri si ca nu se retrage politicos, lasandu-te pe tine sa te ocupi de tot. Altfel spus, mai bine un tata categoric decat unul absent. Fii deschisa si atunci cand aveti pareri diferite, negociati. Sa fii parinte e o meserie de-o viata. Invatati impreuna sa o faceti nu doar cu drag, dar si cu cap.